7

JE*EMO TI MATER, POLJUBIŠ NAS U D*PE: Odgovor ukrajinskih kozaka turskom sultanu nasmejaće vas do suza (FOTO)

Najznačajniji ruski slikar Ilja Rjepin čuo je na jednoj večeri sadržaj pisma koje su zaporoški kozaci 1676. godine poslali kao odgovor otomanskom sultanu Mehmedu IV, i odmah doneo odluku: ovaj događaj mora biti prebačen na platno

"Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", Ilja Rjepin, 1880-1891. Foto: Wikimedia Commons/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Ilja Rjepin (1844-1930) bio je najpoznatiji ruski slikar s kraja XIX i početka XX stoleća, a često se može čuti da je njegovo mesto u svetskoj umetnosti slično onome koje je Lav Tolstoj imao u književnosti.

Možda ćemo se jednoga dana podrobno pozabaviti životopisom ovoga velikana ruskog i svetskog slikarstva, ali danas ćemo govoriti o samo jednom njegovom delu, remek-delu, radu koji se kod nas naziva "Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", koji se u bukvalnom prevodu originala zove "Zaporošci pišu pismo turskome sultanu", i koje se u Ukrajini i Rusiji često jednostavno naziva "Zaporošci".

Slika se bavi navodnim istorijskim događajem koji se odigrao 1676. godine, a koji je postao legendaran, pa stoga i važan deo ukrajinskog identiteta i folklora te kozaštva uopšte. Naime, kozaci iz Zaporožja (na ukrajinskom "iza brzaka"; odnosila se na prostor donjeg toka Dnjepra, tzv. Divlja polja; Zaporoška Sič je bila sedište tih kozaka, a reč "sič" označava zasek, rov osnažen balvanima i palisadom, dakle, drveno utvrđenje) napisali su tada krajnje uvredljivo pismo otomanskom sultanu Mehmedu IV koji im je prethodno uputio ultimatum da mu se pokore.

Kozačka rada (veće, savet, skupština) u Zaporoškoj Siči. Foto: Wikimedia Commons/Архив Николая Мазепы

Original tog pisma nije sačuvan pa nikada nećemo saznati da li je priča istinita ili nije, ali u svakom predanju postoji zrno istine: u ovom možda i više od zrna. Sedamdesetih godina XIX veka jedan amaterski ethograf iz Jekaterinburga, izvesni Novicki, pronašao je kopiju ovog pisma, nastalu u XVIII veku, i predao je ukrajinskom istoričaru Dmitru Javornickom. On ju je pročitao gostima u svojoj kući, među kojima je bio i Ilja Rjepin. Tako je ova tema počela da se kuva u glavi čuvenog umetnika.

Istorijska pozadina pisma je sledeća: uprkos tome što su Zaporošci porazili osmanlijsku vojsku u bici, sultan je od njih tražio da mu se potčine. Njegova poruka je glasila ovako:

"Sultan Mehmed IV zaporoškim kozacima:

Kao sultan; sin Muhamedov; brat Sunca i Meseca; unuk i namesnik Boga; vladar carstava Makedonije, Vavilona, Jerusalima, Gornjeg i Donjeg Egipta; car nad carevima; suveren nad suverenima; izvanredni vitez, nikada poražen; čvrsti čuvar groba Isusa Hrista; poverenik izabran od samog Boga; nada i uteha muslimana; suosnivač i veliki zaštitnik hrišćana — zapovedam vama, zaporoškim kozacima, da mi se dobrovoljno potčinite bez otpora, i da odustanete od zadavanja mi nevolja novim napadima.

Okršaj kozaka sa Tatarima Krimskog kanata, Jozef Brandt, 1890. Foto: Wikimedia Commons/inwestycje.pl

Turski sultan Mehmed IV".

Kozaci, predvođeni Ivanom Sirkom, odgovorili su na krajnje neuobičajeni način, koristeći se teškim vređanjem i užasnim vulgarnostima, rugajući se titulama koje su u sultanovom pismu navedene, i parodirajući ih. Rjepinova slika prikazuje njihov užitak dok pišu i smišljaju nove gadosti.

UPOZORENJE: RADI AUTENTIČNOSTI, PREVELI SMO PISMO ONAKO KAKO JE NAPISANO. STOGA, AKO IMATE MANJE OD 18 GODINA ILI NE ŽELITE DA ČITATE PROSTOTE, OVDE SE ZAUSTAVITE JER ĆE POSLE BITI KASNO.

"Zaporoški kozaci turskome sultanu!

O sultanu, turski đavole i prokleti đavolski druže i rođače, sekretaru samoga Lucifera. Kakav si ti to đavolski vitez koji ne može zaklati ježa svojim golim dupetom. Đavo sere, a tvoja vojska jede. Nećeš ti, ti kurvin sine, učiniti hrišćanske sinove svojim podanicima; ne plašimo se mi tvoje vojske, i na kopnu i na moru tućićemo se sa tobom, jebemo ti mater.

Koševi ataman Ivan Sirko, detalj sa slike "Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", Ilja Rjepin, 1880-1891. Foto: Wikimedia Commons/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Ti vavilonska sudopero, makedonski kolare, pivaru Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjaru Velikog i Malog Egipta, krme iz Jermenije, podolski lopove, katamite (pasivni partner u pederastom odnosu) Tartarije, vešaru Kamjenjeca, budalo sveta i podzemlja, idiote pred Bogom, unuče Zmije, i ukrućenosti svoga kurca. Praseća njuško, kobilja guzico, mešanče iz kasapnice, nekrštena obrvo, jebi si svoju mater.

Tako Zaporošci objavljuju, ti ništače jedan. Nećeš čak ni svinje goniti za hrišćane. Sada ćemo zaključiti, jer ne znamo ni datum niti posedujemo kalendar; Mesec je na nebu, godina je Gospodnja, dan je isti ovde kao i tamo; i za to nas poljubiš u dupe!

Koševi ataman Ivan Sirko, sa celom Zaporoškom Sičom."

Rjepin se mnogo divio kozacima, koji su u to vreme bili "u modi", pa je zapisao sledeće: "Sve što je Gogolj napisao o njima je tačno! Sveti narod! Niko na svetu nije tako prisno držao do slobode, jednakosti i bratstva".

Zaporoški kozak u XVIII veku. Foto: Wikimedia Commons/viskovatov.narod.ru

Inače, autor je na "Zaporošcima" radio čak jedanaest godina, budući da ih je počeo 1880. a završio tek 1891. Slika je imala samo jednog vlasnika: državu. Naime, kupio ju je imperator Aleksandar III koji je za nju izdvojio basnoslovnu sumu od 35.000 rubalja, što ju je tada i dugo nakon toga činilo najskupljom ruskom slikom ikada.

Ovo platno — koje je nešto preko dva metra visoko i više od tri i po metra široko — skoro je od samog početka izloženo u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu, koji je sin pomenutog cara, Nikolaj II, utemeljio 1895. godine upravo u čast svog pokojnog oca i shodno tome nazvao ga Ruski muzej imperatora Aleksandra III.

ORIGINAL U VELIKOJ REZOLUCIJI MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU

Postoji i druga Rjepinova verzija ove slike, koja nikada nije dovršena, koja je slabija što se kvaliteta tiče i nešto manja od originala, i koja se danas nalazi u Harkovskom umetničkom muzeju.

(O. Š.)

Tagovi: Dnjepar, Istorija, Kozaci, Kozak, Osmanlijsko carstvo, Otomanska imperija, Otomansko carstvo, Poljsko-litvansko kraljevstvo, Rusija, Ruska imperija, Sultan, Turci, Turska, Ukrajina, Zabavnik, Zaporoška Sič, Zaporoški kozaci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • Д
  Дејан

  А овај наш пева Осман-агу...

 • H
  hh

  Ma da,kako da ne :)))

 • N
  Nataša

  Ma da je ovo Srbin napisao, ne bi bolje...Slava kozacima i neustrašivim pravoslavnim junacima.

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

Pisalo se na današnji dan: Ženska gimnazija nam je nepotrebna, domaćica zna samo za kuću - muž da prinese, žena da uredi

Druga strana velike pobede: Komunistima je automobil u kojem je ubijen kralj Aleksandar poslužio za mleko i pomije (FOTO) (VIDEO)

Dva Roma, dva trubača, dva srpska junaka: Na pomen Ahmeda Ademovića i Rustema Sejdića diže se sa stolice i staje u stav MIRNO

FOTO-UBOD: Albanski olimpijci uče da plivaju

Sofija je bila član "Bele ruže" i borila se protiv nacizma: Mlada Nemica je brutalno pogubljena tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

Kao "Vođa Španije", Franko je vladao gvozdenom pesnicom: Bio je poznat po brutalnom mučenju i ubistvima, a njegova diktatura i danas budi najgore uspomene (FOTO) (VIDEO)

Žene i obavezno služenje vojnog roka:: Nejasno je da li ovaj američki ratni poster iz 1917. ide u prilog te zamisli ili protiv nje?

Kako su Beograđani branili kafanu „Albanija“ od rušenja i kako su rakijom hteli da spreče gradnju prvog oblakodera na tom mestu

Znate li čemu carski Prizren duguje svoj naziv i da ima imenjaka u Češkoj? Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ovo što vidite je nebo koje se bukvalno otvorilo u trenutku Velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve

Šta se desi kad se pijandura i kukavica odluči na atentat: Ovaj slučaj vas možda i nasmeje

Zgradu američkog Kongresa nećete moći da prepoznate: Danas izgleda impozantno, ali nekada je bila bedna

Nikada izdanje Svetog pisma nije imalo snažniju naslovnu ilustraciju: Kako su prošli oni za koje nije bilo mesta na Nojevoj barci

Rimski papa pokrenuo Prvi krstaški rat na poziv pravoslavnog cara upomoć, a mi danas prozivamo katolike zbog toga. Gde je tu logika?

Tesla pre 80 godina objasnio zašto ga nikad nisu zanimale žene: Sve sam mane imao, izuzev jedne

Bugare bi trebalo da pitamo gde je ukradeni pribor kralja Petra koji okupatorska štampa pominje januara 1916. godine

Bili su u najtajnijoj vladinoj operaciji, a lagali da tragaju za Titanikom: Oni su ga i otkrili, a ta tajna u filmu nije otkrivena

Šopsku salatu jedemo i volimo svi, a malo ko zna kako je nastala i ko su šopski Srbi po kojima je i dobila ime

Kako je Šarl de Gol uzdrmao svetski poredak samo jednom rečju koju je izgovorio na mestu na kojem nije smeo

Priča o najvećem izdajniku u istoriji, rođenom Balkancu koji je za pare prodao svoj narod agresoru

Kako je nastala najznačajnija fotografija koju je čovek ikada napravio

Slika koja krije konačni odgovor na pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mesec ili je sve lažirano

Čovek je proklet, a ova fotografija je dokaz toga

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje