USTAŠA U ŽENSKOJ SUKNJI HTEO DA UTEKNE PARTIZANIMA: Evo jednog "hrabrog" tića poglavnika Pavelića (FOTO)

Fotografija je nastala u zimu 1944-1945. godine. Ustašu maskiranog u ženu, koji verovatno nije mnogo nadživeo slikanje, zarobili su borci VI krajiške NOU brigade

  • 12

Zarobljeni ustaški vojnik koji je preobučen u ženu pokušao da umakne partizanskoj pravdi, zarobljen 1944-1945. godine od strane boraca VI krajiške NOU (narodnooslobodilačke udarne) brigade. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Bilo bi pogrešno tvrditi, jer je tako nešto nemoguće, da su baš svi pripadnici oružanih snaga tzv. NDH tokom Drugog svetskog rata na prostoru rasparčane Kraljevine Jugoslavije, činile zločine nad civilima. Nemoguće je zato, što bi onda ta tvorevina potpuno propala u roku od nekoliko meseci jer ne bi imao ko da je brani.

Šta želimo time da kažemo? Da hrabri ljudi nikada ne ubijaju žene, decu i starce, i nenaoružane muškarce; da su baš svi do jednog to činili, ustaška "država" bi prsla kao tikva do jeseni '41. godine. Činjenica je da se junaci ne iskaljuju nad nejači.

Ustaša na slici definitivno nije junak, jer se junaci ne preoblače u haljine da bi utekli od svog neprijatelja, već se bore do kraja, pa ako se probiju — probiju, a ako ne, barem su izvršili zakletu dužnost, koliko god pogrešno bilo ono za šta se bore.

Milan Ostojić, rođen 1931, pripadnik Slavonske omladinske brigade, uništio je neprijateljski tenk 1944. godine. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Fotografija je nastala u zimu 1944-1945. godine, dakle na samom kraju rata. Ovog ustašu, čija nam krajnja sudbina nije poznata (ali možemo slobodno da pretpostavimo da nije mnogo nadživeo slikanje), zarobili su borci slavne VI krajiške NOU (narodnooslobodilačke udarne) brigade — prekaljene formacije u sklopu IV krajište divizije — formirane još 14. oktobra 1942. godine od jedinica I krajiškog NOP odreda, čiji je prvi komandant bio Uroš Bogunović Roca, narodni heroj i general-major JNA, koji je 2006. preminuo u Beogradu u 92. godini života.

Inače, Urošev rođeni brat bio je Branko Bogunović, četnički vojvoda, pomoćnik Momčića Đujića i komandant sopstvenog korpusa koji je 27. jula 1941. godine predvodio srpske ustanike koji su izvršili napad na snage NDH u Bosanskom Grahovu; tom prilikom ubijeno je oko stotinak Hrvata, među njima i pet žena i devetoro dece, kao i jedan sveštenik, što je bila odmazda zbog ustaških zločina koji su počeli par meseci ranije. U SFRJ ovo se slavilo kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Četnički komandanti Cvjetičanin i Bogunović raportiraju italijanskom komandantu u Bosanskom Grahovu avgusta 1942. Foto: Znaci.net

Ni pola godine nije prošlo, a Branko Bogunović je zajedno sa drugim četničkim vojvodama bio u Kninu na sastanku sa Davidom Sinčićem, ustaškim velikim županom Bribira-Sidrage; Sinčić (koji je kao nosilac politike smirivanja strasti između Srba i Hrvata, i "ispravljanja nekih nepravdi prema življu grko-istočne vjere", postavljen za župana umesto Anta Nikolića), o tome je obavestio Zagreb i izdvojio Bogunovića kao najpouzdanijeg saradnika iz tog kraja za borbu protiv komunista. Ujedno je predložio da se svi pomognu novčano i u oružju.

Zagreb je pristao, a Sinčićev izveštaj samom Paveliću od 17. juna 1942. godine doslovno kaže sledeće: "Jučer sam trima glavnim vođama četnika koji su u borbi protiv partizana, Momčilu Đujiću, Branku Bogunoviću i Mani Rokviću dao svakome po 100.000 kuna radi organiziranja borbe protiv partizana i pomoći njihovim suborcima".

Dva brata, dva različita sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sascha

    28. novembar 2017 | 15:39

    Eto ti hrabrog ustase kad treba da se biju deca i zene bili su prvi a kad zagusti onda bezi a i ovi sto velicaju Cetnike i kazu da Cetnici nisu izdajnici svog Naroda nek mi objasne ove fotografije i crne trojke sto su ubijale po Napacenoj Srbiji . A sada im dizu spomenike i lazu da su bili lojalni Srbiji najgore je sto iz neznanja mesaju Cetnike i Jugoslovensku Vojsku kojoj je i Draza M.pripadao a posle u sumi na ravnoj gori nije imao zileta da se brije pa pustijo bradu :-) i ovi odma kazu Cetnik . Samo za objasnjenje Cetnici (pravi) su bili Kraljevska Garda i nijedan nije nosijo bradu i ispod odredjene visine nije mogao da stupi u tu Gardu. To je bila bre Elita a ne Bagra ona kojom nazivaju Cetnici u danasnje vreme ali kad Covek nezna onda nezna.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    28. novembar 2017 | 15:07

    Uje jel se čujemo? AHAHAHAHAHAHAHA

  • SRBIN

    28. novembar 2017 | 18:28

    Hahahaha muskarcina pravi sada tako rade i ovi isis borci vidi se koliko su hrabri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA