≫ 

"TAMO DALEKO" U ULJU NA PLATNU: Čežnja za otadžbinom srpskog vojnika na Solunskom frontu (FOTO)

Vasa Pomorišac je uhvatio onaj trenutak u kome su borci Kraljevske srpske vojske očima punim žudnje gledali preko "plota", preko bugarsko-nemačko-austrijskih rovova, u daljinu, ka svom ognjištu i kućnome pragu, dok su krsne slave obeležavali žitom, svećom i skromnim slavskim kolačem, dok su se pitali kako su im, i šta rade, žene i deca, negde "tamo daleko"

  • 2
Vojni muzej, u pozadini, na Kalemegdanu. Foto: Wikimedia Commons/Nikolai Karaneschev

Ušuškana na Kalemegdanu, smeštena na prvom bastionu jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave sa koga komanduje ušćem Save u Dunav, okružena bedemima, okružena najlepšim beogradskim parkom, izložena pogledima šetača, nalazi se zgrada Vojnog muzeja sazidana 1924. za potrebe Vojnogeografskog instituta koji ju je ustupio 1956. godine.

Zgrada Vojnog muzeja, koja izgleda kao kasnosrednjevekovni ili ranonovovekovni zamak, nesumnjivo je jedan od simbola Kalemegdana, i generalno a posebno što se "civilnih" građevina tiče, i u tom smislu stoji rame uz rame sa zgradom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sazidane krajem XIX veka, Bogorodičine crkve Ružice, Crkve Svete Petke, Grobnice narodnih heroja, i naravno — Pobednika. Ah, da, i Zoološkog vrta.

Značaj Vojnog muzeja — utemeljenog ukazom kneza Milana Obrenovića avgusta meseca 1878. godine, strašno stradalog u Prvom svetskom ratu, strašno stradalog i u Drugom, obnavljanog posle oba — ne treba posebno naglašavati. Treba reći, ipak, da su se mnogi pripadnici srpskog naroda odazivali učestalim i uzastopnim pozivima države — i pre i posle Velikog rata, kao i posle narednog, onog uništiteljskog i istrebljivačkog — i donosili predmete i oružja koji su danas u postavci ove kulturne ustanove.

"Čežnja za otadžbinom", Vasa Pomorišac, 1918. Foto: Wikipedia/Creative Commons/Mihailo Grbić

Jedan od predmeta u postavci je i slika Vase Pomorišca (1893-1961) pod imenog "Čežnja za otadžbinom", koju možete videti priloženu iznad. U pitanju je ulje na platnu nastalo 1918. godine, pre proboja Solunskog fronta.

Vasa Pomorišac je uhvatio trenutak, onaj naš najtragičniji, najnesigurniji, prepun zebnje i neizdrža, trenutak u kome su borci, nakon Albanske golgote oporavljene, Kraljevske srpske vojske očima punim žudnje gledali preko "plota", preko bugarsko-nemačko-austrijskih rovova, u daljinu, ka svom ognjištu i kućnome pragu, dok su krsne slave obeležavali žitom, svećom i skromnim slavskim kolačem, dok su se pitali kako su im i šta rade žene i deca negde "tamo daleko".

Pomorišac je trenutak uhvatio maestralno.

Idite u Vojni muzej.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • čarls bronson

    5. decembar 2017 | 04:24

    Meni je ostala u sećanju , iz I svetskog rata , ostala urezana slika srpskog vojnika , brke sa puškom , koji po nevremenu odlučno ide verovatno u neku od bitaka . Znao sam mu i ime ali godine čine svoje pa sam trenutno zaboravio .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA