≫ 

Brutalni zločin koji su obeležila masovna silovanja i ubistva: Bebe su klali bajonetima, deci sekli glave, a žive ljude pokopavali (FOTO) (VIDEO)

Divljački su silovali preko 80 hiljada žena i terali članove porodica da siluju jedni druge

  • 11

Nankinški masakr, takođe poznat i kao Silovanje Nankinga, bio je slučaj masovnih ubistava i masovnih silovanja koje su počinili japanski vojnici nad stanovništvom Nankinga tokom Drugog kinesko-japanskog rata. Masakri su se odvijali u periodu od 6 nedelja počevši od 13. decembra 1937. kada su Japanci zauzeli Nanking, koji je tada bio glavni grad Republike Kine. Pokolj je trajao šest nedelja.

Buđenje moćnog "zmaja sa Istoka": Od zastarele milionske sile do pohoda ka vrhu sveta

Tokom tog perioda, na stotine hiljada kineskih civila i razoružanih vojnika je ubijeno od pripadnika Imperijalne japanske armije. Pored ubistava, desila su se brojna silovanja i pljačke. Istoričari i svedoci su procenili da je ubijeno između 250.000 i 300.000 osoba.

Japanci su klali odojčad bajonetama, deci su rezali glave, pokopavali žive ljude... Osim toga, divljački su silovali preko 80 hiljada žena i terali članove porodica da siluju jedni druge.

Foto: Wikipedia / John Magee

U dnevniku Džona Raba, naciste koji je predvodio spasavanje civila, pod datumom 01. januar 1938. godine, piše: "Majka jedne devojke me na kolenima preklinjala da spasim njenu ćerku. Kad sam ušao u njihovu kuću, video sam japanskog vojnika kako leži potpuno go na mladoj devojci. Viknuo sam toj svinji na bilo kom jeziku koji će razumeti: 'Srećna Nova godina', a onda je on pobegao onako go sa pantalonama u rukama".

Nekima od ključnih izvršilaca ovih dela, i tada smatranih ratnim zločinima, suđeno je i proglašeni su krivim na Tribunalu za ratne zločine u Nankingu i oni su pogubljeni. Drugi ključni izvršilac, princ Jasuhiko Asaka, član japanske carske porodice je izbegao suđenje dobivši ranije imunitet od Saveznika.

Ovaj događaj ostaje sporno političko pitanje, pošto brojne njegove brojne aspekte osporavaju revizionisti i japanski nacionalisti, koji tvre da je masakr ili preuveličan ili u potpunosti izmišljenjen za propagandne svrhe. Kao posledica nacionalističkih napora da poreknu ili opravdaju ratne zločine, kontroverze zbog masakra ostaju kamen spoticanja u kinesko-japanskim odnosima, kao i u japanskim odnosima sa drugim azijskim i pacifičkim državama, kao što su Južna Koreja i Filipini.

Foto: Wikipedia / Moriyasu Murase
Foto: Wikipedia / Moriyasu Murase

Tačna procena broja žrtava masakr nije utvrđena pošto su većina japanskih vojnih izveštaja o ubistva ili namerno uništeni, ili su sakriveni ubrzo po kapitulaciji Japana 1945. Međunarodni vojni tribunal za Daleki istok je procenio da postoji više od 200.000 žrtava ovog incidenta; kineske zvanične procene se kreću oko 300.000 žrtava, zasnovano na proceni Tribunala za ratne zločine u Nankingu.

Procene japanskih istoričara variraju znatno, od oko 40.000 pa do 20.000. Neki revizionisti poriču da su se brojni sistematski masakri uopšte i desili, tvrdeći da su ubistva ili vojno opravdana, slučajna ili izolovani incidenti neodobrenih zločina. Ovi revizionisti tvrde da je karakterisanje ovog događaja kao sistematskog masakra širokih razmera izmišljen za propagadne svrhe.

Iako je japanska vlada priznala slučajeve ubistava velikog broja civilnog stanovništva, pljački i drugih nasilnih dela koja je počila Imperijalna japanska armija posle pada Nankinga, mala ali glasna manjina u okviru japanske vlade i društva tvrdi da su žrtve bile vojnici i da se nikakvi zločini nisu desili.

Foto: Wikipedia

Poricanje masakra (i divergentan niz revizionističkih navoda o ubistvima) su postali karakteristika japanskog nacionalizma. U Japanu, mišljenje javnosti o masakrima varira, i malo njih poriče da se masakr desio. Međutim, stalni pokušaji poricatelja da promovišu revizionističku istoriju o incidentu izazivaju kontroverze koje periodično odjekuju u međunarodnim medijima, naročito u Kini, Južnoj Koreji i drugim istočnoazijskim državama.

Kina je danas obeležila 80 godina od masakra koji su japanski vojnici izvršili nad stanovnicima Nankinga.

Predsednik Si Đinping učestovao je na komemoraciji zajedno s mnogim drugim zvaničnicima, koji su nosili tamna odela i beli cvet na reveru. Prema kineskim istoričarima, u tom masakru ubijeno je 300.000 civila i razoružanih zarobljenih vojnika.

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ....

    14. decembar 2017 | 00:56

    Nema gorih zveri od ljudi....

  • vuk

    14. decembar 2017 | 10:07

    ni ustase nisu bolji bili niti su dobii kazne..!! sad hrvati kukaju za 3000 zrtve i veliku srpsku agresiju a za zlocin jasenovac, jasterbac itd nikom nista..

  • Veljko

    14. decembar 2017 | 15:09

    Samo Kina, Južna koreja i Filipini...? Pa zar nisu Japaci klali, silovali i masakrirali i stanovnike današnje Severne Koreje čiji su sinovi i unuci rešeni da im se to nikada višđe ne ponovi? Treba se nad tom činjenicom zamisliti. A više je nego jasno da su danas, zahvaljujući tzv. Novom svetskom poretku, jedine nezavisne i suverene zemlje samo one koje raspolažu respektivnim zalihama nuklearnog oružija i sredstvima njihove primene. I to u 21. veku? STRAŠNO!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA