BIK KOJI SEDI je ubijen na današnji dan: Najpoznatiji Indijanac bio je strah i trepet za američke vojnike, ali jedan metak je bio koban

Ovaj indijanski poglavica pripadao je plemenu Sijuksa

  • 9

Jedan od najpoznatijih indijanskih poglavica u istoriji, Bik Koji Sedi, ubijen je na današnji dan 1890. godine u rezervatu Stending Rok.

OTELI GA INDIJANCI KAO DETE: Sudbina od koje će vam se naježiti svaka dlaka na telu!

Ovaj indijanski poglavica pripadao je plemenu Sijuksa.

Bik Koji Sedi poznat je po učestvovanju u bitki kod Litl Big Horna (1876. godine). Tada je ujedinio indijanska plemena i pobedio vojsku generala Kastera. Više od spomenutog poraza, belce je užasnulo veliko udruživanje Indijanaca koje ih je osnažilo.

Foto: Wikimedia/Von Bern

Više hiljada američkih vojnika poslato je u poteru, pa su mnogi domoroci bili prisiljeni na predaju, ali ne i Bik Koji Sedi. Odbivši predaju, poveo je svoje pleme u daleku Kanadu, gde su proveli niz godina. Na kraju su, izmučeni hladnoćom i glađu, bili prisiljeni da se vrate u SAD.

Predali su se i nastavili da žive u rezervatima, u zarobljeništvu.

Foto: Wikimedia/U.S. National Archives and Records Administration

Godine 1884. Bik Koji Sedi napušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu "Wild West Show Buffalo Billa", zarađujući 50 dolara nedeljno (u to vreme velika svota novca). Cirkus je poglavicu učinio slavnim. Njegov gordi stav inspirisao je brojnu publiku u širenju priča o njegovu životu, često preuveličanih.

Kako je ubijen veliki poglavica?

Par godina kasnije vratio se u rezervat gde su pokušali da ga uhvate zbog sumnje da podržava širenje Plesa duhova, novog religijskog pokreta među Indijancima.

Amerikanci su se plašili da bi ovaj pokret mogao da dovede do jačanja Indijanaca i njihove pobune, pa su rešili da uhapse Bika Koji Sedi.

Foto: Wikimedia/Jerome Stillson

Jednog jutra došli su do njegove kolibe koja se nalazila na Velikoj Reci sa ciljem da ga uhapse pre nego što se drugi stanovnici rezervata probude. Međutim, Bik Koji Sedi odbio je da pođe mirno što je dovelo do galame i okupljanja drugih Indijanaca koji su se protivili hapšenju.

Došlo je do nereda između njegovih sledbenika i indijanske policije i u jednom trenutku jedan od policajaca je ubijen. Odmah je došlo do razmene vatre u kojoj je jedan metak pogodio Bika Koji Sedi u glavu i ubio ga na licu mesta.

Sahranjen je u Fort Jejtsu, a 1953. godine njegovi posmrtni ostaci preseljeni su u Mobridž, u Južnoj Dakoti, gde mu je podignut granitni spomenik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aha

    15. decembar 2017 | 17:14

    Amerikanci su oteli svu zemlju indijancima i saterali ih u rezervate kao robove ,mucili su i istrebili sav taj narod a sad istu politiku vode sirom sveta!najvece zlo od Kolumba

  • Пацифиста

    15. decembar 2017 | 16:53

    Што Индијанцима не врате државу као Јеврејима Јерусалим ! ?

  • Delije Čikago

    15. decembar 2017 | 21:06

    Najbolji narod svih vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA