SENKA ZVUKA GARDIJSKOG MARŠA: Ovo se remek-delo čuje tokom susreta generala Živkovića i Alimpija Mirića (VIDEO)

Stanislav Binički komponovao je ovo remek-delo 1904. godine, deceniju pre čuvenijeg "Marša na Drinu". U pitanju je nepravedno zapostavljena kompozicija koju bi svaki Srbin trebalo u startu da zna i prepozna čim čuje prve taktove

  • 0

Još samo jedna epizoda serije "Senke nad Balkanom" ostala je da se emituje na Radio-televiziji Srbije; nakon toga, za nastavak avantura inspektora Andre Tanasijevića i Stanka Pletikosića moraćemo da čekamo skoro godinu dana, ako se bude snimalo godinu za godinom, ako ne bude bilo duže pauze zarad "punjenja baterija".

Stoga nije loše da se podsetimo nekih upečatljivih momenata iz ove prve sezone koja je sada na izmaku. Ovaj trenutak možda i nije najupečatljiviji, ali je svakako vredan pomena, ne toliko zbog toga što se u njemu odigrava prvi susret generala Živkovića i skorojevića Alimpija Mirića, već zbog onoga što se čuje u pozadini.

A u pozadini se čuje — "Gardijski marš".

Stanislav Binički. Foto: Wikipedia/Milan Jovanović

U pitanju je kompozicija našeg proslavljenog kompozitora Stanislava Biničkog, manje poznata od "Marša na Drinu", koji je mogao (a po mišljenju mnogih, pa i vas, naših čitalaca, trebalo) da bude srpska himna. Ona je, nastavši u Valjevu nakon Cera, verovatno bila posvećena pukovniku Milivoju Stojanoviću, zapovedniku glasovitog Gvozdenog puka (čiji je zvanični naziv bio Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo") koji je život na oltar otadžbine položio tokom Kolubarske bitke.

Što se tiče manje čuvenog "Gardijskog marša", on je komponovan 1904. godine, iste one u kojoj je Binički iznedrio i "Marš Kraljeve garde", a godinu dana pre nastanka marševa "Hajd' junaci" i "Kreni, kreni"; tačno deset godina pre gorepomenutog "Na Drinu".

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Nepravedno je zapostavljen od strane srpskog naroda — koji deklarativno silno poštuje svoju istoriju i baštinu ali u praksi vrlo slabo — ali ne i od strane Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", koji, kao što vidite, nosi ime upravo ovog velikog čoveka.

A ako nam ne verujete da je "Gardijski marš" nepravedno zapostavljen — poslušajte, i uverite se sami.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA