≫ 

SRBIJO, NAJLEPŠA SI ZEMLJA NA SVETU: Ova fotografija Lazarice krije smisao i suštinu našeg srednjevekovlja (FOTO)

Podignuta je poslednjih godina osme decenije XIV veka od strane kneza Lazara Hrebeljanovića, kao pridvorna crkva u sklopu dvorskog kompleksa novosagrađene prestonice njegove — Kruševca. Sa svojim naizmeničnim smenjivanjem reda žutog tesanika i tri reda crvene opeke, sa kamenim rozetama na crveno-žutim šahovnicama, sa prepletima na prozorima, Lazarica u posmatraču budi najtoplije misli i osećanja

  • 3
Lazarica, pridvorska crkva pri nekadašnjoj palati kneza Lazara Hrebeljanovića, nalazi se u samom centru Kruševca. Foto: Wikimedia Commons/Sunrise

Crkva Lazarica, kako se u našem narodu od milja naziva zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića smeštena u samom centru Kruševca, podignuta je od strane ovoga vladara tokom poslednjih nekoliko godina osme decenije XIV stoleća, i posvećena je Svetom prvomučeniku Stefanu. Stoga je njeno službeno ime — Crkva Svetog prvomučenika Stefana.

Pridvorna je to crkva, u smislu da je pripadala dvorskom kompleksu Lazareve novosagrađene prestonice Kruševca, u kojem je stolovao ovaj slavni sin Pribca Hrebeljanovića, logoteta i peharnika cara Stefana Uroša IV Dušana Silnog, i iz kojeg je vladao Moravskom Srbijom. Drugim rečima, služila je kao hram kneževe palate.

Smatra se da sa ovim hramom i manastirom Ravanicom počinje moravski stil srpske srednjevekovne arhitekture: spolja, sagrađena je ona na vizantijski način, ali sa naizmeničnim smenjivanjem reda žutog tesanika i tri reda crvene opeke, sa kamenim rozetama na crveno-žutim šahovnicama, sa ukrasnom kamenom plastikom u obliku prepleta na prozorima.

Ovo remek-delo srpskog srednjevekovnog građevinarstva u posmatraču budi, slobodno se može kazati, najtoplije misli i osećanja, romantični zanos i neizbežnu upitanost o tome šta bi tek bilo da Turaka nije bilo. A pomalo i simbolično stoji adresa ovog istorijskog spomenika: Trg Kosovskih junaka br 1. Simbolično, i — prikladno.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dia

    28. januar 2018 | 13:51

    Trebalo bi da država ulaže više u Kruševac, sem trga sve je propalo Ponosita Lazarica prelepa je

  • Ana

    28. januar 2018 | 16:58

    Srbijo lepotice

  • Kostadin

    29. januar 2018 | 11:47

    A čarapani ne vole dodjoše sa Kosmeta, odakle li su oni došli tamo posle čestitog kneza Lazara?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA