Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine: Almaza Popović tada je postala Enver (FOTO)

Specijlna komisija je utvrdila da su Almazi neki polni organi nedovoljno razvijeni i da su joj izraženiji organi muškarca, nego žene

  • 3

Prva operacija promene pola na prostoru bivše Jugoslavije obavljena je još davne 1936. godine u Sarajevu, u državnoj bolnici, na čijem mestu se danas nalazi Univerzitetski klinički centar.

Bolnica je osnovana 1894. godine i već tada su rađeni složeni hirurški i terapeutski zahvati, po uzoru na klinike razvijenih evropskih zemalja.

Cela familija promenila pol - porodica u tranziciji: Danijel je mama, mama je tata, a uloge su zamenili i sin i ćerka (FOTO)

Jedan takav, svakako revolucionaran, dogodio se 1936. godine, kada je izvršena operacija promene polaPetnaestogodišnja Almaza Popović postala je tada Enver Popović.

Tadašnje novine su pisale o operaciji Foto: Novinska arhiva

Naime, kako su tada pisale Jugoslovenske novine Vreme, specijalna komisija je utvrdila da su joj neki polni organi nedovoljno razvijeni i da su joj izraženiji organi muškarca, nego žene. Takođe, kako je komisija navela, bili su razvijeni svi muški sekundarni organi.

Operaciju je izvršio doktor Omer Bahtijarević, inače u to doba poznati hirurg, ugledni građanin Sarajeva, a svojevremeno i predsednik humanitarnog društva Merhamet.

Novine su tada pisale da je Almaza došla potpuno sama u bolnicu, a da je Enver nakon operacije izjavio da je dan kad mu je utvrđen pol jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aki

    16. april 2018 | 14:12

    Lepo je cuti da smo tada bili na evropskom nivou u zdrsvstvu, a i u drugim obllastima. Na primer Sarajevo je dobilo tramvaj pre Beca.

  • veca

    16. april 2018 | 10:26

    Kada menjaju mozak???????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA