≫ 

73 godine od smrti nacističkog monstruma: Hitler imao jedan testis, nikada nije ušao u logor, a bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir (FOTO) (VIDEO)

Hitler i dan danas privlači pažnju, a o njegovom životu postoje brojne teorije. Tako se veruje da je iscenirao svoju smrt i posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu. Postoje dokazi da je imao jedan testis, ali i da je bio zaljubljen u Jevrejku

  • 0

Adolf Hitler, diktator i vođa nacističke Nemačke, izvršio je samoubistvo na današnji dan, pre 73 godine. Hitler je postao simbol zla u Drugom svetskom ratu, koji je pokorio Evropu i izvršio holokaust nad Jevrejima. Hitler je odgovoran za smrt desetina miliona ljudi, kao i za genocid nad oko 6 miliona Jevreja.

Hitler, koji je rođen u Austriji, 1889. godine postao je nemački kancelar. Posle smrti nemačkog predsednika Paula fon Hindenburga 1934. godine, Hitler je proglasio sebe za firera (vođu), zvanje u kojem je, zahvaljujući uredbi iz 1933, objedinio ovlašćenja predsednika i kancelara i uspostavio totalitarni režim u Nemačkoj pod njegovom vlašću.

ISTORIJA SE PONAVLJA, BAUK FAŠIZMA KRUŽI EVROPOM: Izgled nemačkog Rajhstaga pre uspona nacista upozorenje je svima (FOTO)

Diktator je zahvaljujući odličnoj propagandi, harizmi i govorničkoj sposobnosti kojom je lako pridobijao mase, ojačao poziciju nacističke partije, koja je isticala nacionalizam i antisemitizam kao svoje osnovne oblike izražavanja političkih stavova.

Hitler imao govorničku sposobnost kojom je dobijao mase Foto: Wikimedia/German Federal Archive

Nakon obnove nemačke ekonomije i ponovnog naoružavanja Vermahta, u Nemačkoj je uspostavljena diktatura pod Hitlerom koji je vodio agresivnu spoljnu politiku sa ciljem osvajanja "životnog prostora". Nakon toga usledio je napad na Poljsku 1939. nakon čega su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavile rat Nemačkoj. Tako je zvanično počeo Drugi svetski rat.

Hitler je u početku bio veoma uspešan, a Sile Osovine (Nemačka, Italija i Japan) okupirale su najveći deo evropskog kopna i delove Azije. Međutim, zajednički napor savezničkih sila doveo je do poraza Adolfa Hitlera.

Nacistička partija je bila pred raspadom 1945. godine, a Hitlerova politika počela da doživljava poraz. Kada je Crvena armija ušla u Berlin 1945. Hitler se sa svojim najbližim saradnicima krio u bunkeru, a nekoliko dana pred kraj rata, oženio se Evom Braun. On i njegova supruga izvršili su samoubistvo 30. aprila 1945. godine. Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva popila samo otrov. Njihova tela par minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga, polivena sa 200 litara benzina i spaljena.

Hitler sa Evom Braun i svojim ljubimcima Foto: Wikimedia/Hohum

Međutim, pojavile su se razne teorije o njegovoj smrti, a prema jednoj njih dvoje uopšte nisu izvršili samoubistvo već su iscenirali svoju smrt. Oni su navodno pobegli iz tajnog tunela i sa transportnim avionom "junkers 52 otišli u Argentinu. Hitler je navodno tamo živeo do 1962. godine i imao dve ćerke sa Evom Hitler.

HITLER PODMORNICOM POBEGAO U JUŽNU AMERIKU

Deklasirani dokumenti američke obaveštajne službe podstakli su tvrdnje da je nacističko rukovodstvo uključujući i Hitlera, pobeglo u Južnu Ameriku u poslednjim danima rata. Naime, u jednom od dokumenata CIA na kom je bio datum 3. oktobar 1955. bila je tvrdnja bivšeg vojnika SS-a Filipa Citroena da se Hitler krio u Kolumbiji, a kasnije u Argentini. I u dokumentima FBI datiranih na 21. septembar 1945. godine, piše da su svedoci tvrdili da je Hitler stigao u Argentinu podmornicom dve i po nedelje nakon pada Berlina.

Podmornica U-3523 , kojom je Hitler navodno pobegao u Južnu Ameriku, pronađena je u aprilu 2018, posle 73 godine. To je bila prva klasa podmornica koje su mogle da ostanu pod vodom dug vremenski period, odnosno bila je dizajnirana tako izdrži neprekidan put do Južne Amerike.

Nepoznata žena ljubi Hitlera Printskrin: dailystar.co.uk

Njena olupina pronađena je 10 nautičkih milja severno od Skagena, grada na krajnjem severu Danske, i devet milja zapadno od mesta koje je britanski bombarder B-24 Oslobodilac prijavio kada ju je potopio 6. maja 1945, istog dana kada su saveznici oslobodili Dansku od nacističke okupacije. Tom prilikom poginulo je svih 58 članova posade.

Danski morski ratni muzej, koji je pronašao podmornicu, rekao je da nije bilo dokaza da su Hitler i nacistički lideri bežali sa opljačkanim dragocenostima.

VODOINSTALATER IZ FRANCUSKE TVRDI DA JE NJEGOV DEDA ADOLF HITLER

Vodoinstlater iz Francuske Filip Loret podvrgao se DNK testu kako bi ustanovio da li je u rodu s nacističkim diktatorom. Uzorak sline Loreta testiraće se i uporediti sa delićima lobanje i vilice koje su verovatno pripadale Adolfu Hitleru, a u međuvremenu su čuvane u trezoru KGB-a u Moskvi.

Francuz je uveren da je njegov pokojni otac Žan-Mar Loret Hitlerov nepriznati sin, začet mnogo pre nego što je Hitler poveo Nemačku u II svetski rat. Loret tvrdi da je njegova baka Šarlot Lobjoie bila u ljubavnoj aferi sa nacističkim vođom, tada mladim nemačkim kaplarom, koji se u to vreme, 1916. godine, borio u severnoj Francuskoj.

On je rekao kako mu je otac priznao da je njegov deda Adolf Hitler, a njegov otac navodno ima istu krvnu grupu kao i diktator.

Hitler je rođen u Austriji Foto: Wikipedia/Steinsplitter

ZANIMLJIVOSTI O HITLERU

- Hitlerova prva ljubav bila je Jevrejka Stefani Isak, koja nije znala da on gaji osećanja prema njoj. Hitler je u mladosti bio vrlo stidljiv i nikada nije poriznao Stefani šta oseća. Međutim, imao je brojne fantazije o njoj, a navodno joj je posvetio i neke ljubavne pesme. Kako je na kraju došlo do mržnje prema svim Jevrejima, nije poznato.

- Imao je samo jedan testis. Medicinski izveštaj napravljen tokom pregleda 1923. pokazao je da je Hitler imao kriptorhidizam desnog testisa. Mnogi veruju kako je zbog toga imao kompleks manje vrednosti, a testis je izgubio boreći se za Nemačku tokom Prvog svetskog rata. Povređen je tokom bitke na Somi 1916, a lekar mu je uklonio testis da bi mu spasao život.

Sa knezom Pavlom Karađorđevićem Foto: Arhivska fotografija

- Kada je imao četiri godine, Hitlera je od utapanja spasio jedan dečak, koji je skočio u zaleđenu vodu za njim. Taj dečak je kasnije postao sveštenik i doživotno žalio zbog spasavanja nacističkog vođe.

- Hitler se uvek držao podalje od prljavih poslova i nikada nije kročio u logor. Naredbe je izdavao tiho i nikada nije ostavljao pisane tragove s nalozima za ubijanje i genocid.

- Imao je sestrića Vilijama Patrika Hitlera, koji se borio protiv njega na strani američke vojske. Patrik je čak i radio za Adolfa nekoliko godina, a onda je promenio stranu.

- Zabranjivao je okrutnost prema životinjama, pa je u skladu s tim ograničio lov i testiranje lekova nad njima. Jevreji su zamenili životinje, a on je zakonom zabranio mučenje životinja.

Retka fotografija na kojoj se Hitler smeje Foto: Deutschland Erwache - National Archives

- Hitler nije pio, ali je uzimao oko 80 različitih vrsta droge na dan. Jedna od njih pervitin je zapravo kristal met.

- Hitler je obožavao čokoladu i dnevno je jeo ceo kilogram.

- Bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Iako ovo zvuči sarkastično, zaista se dogodilo. Njega je nominovao švedski parlamentarac Brant 1939, koji je bio posvećen antifašizmu i nominaciju je želeo da izreklamira kao svojevrsnu parodiju. Njegova šala nije se baš dopala javnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA