≫ 

FOTO-UBOD: Spektakularna fontana vulkanske lave, čudo prirode kome smeju da priđu samo najhrabriji među nama

Na ovoj nestvarnoj fotografiji nastaloj na Havajima 25. februara 1983. godine možete videti fontanu lave visoku oko desetak metara kako izbija iz ventila jedne parazitske vulkanske kupe koja se zove Puu-Oo, što znači „brdo kopajućeg štapa“

  • 0
Fontana lave visoka deset metara izbija iz jednog ventila parazitske vulkanske kupe Puu-Oo na Havajima. Datirana je na 25. februar 1983. Foto: Wikimedia Commons/Jim D. Griggs/pubs.usgs.gov

Ako se sećate časova geografije za peti razred (ako se ne varamo, upravo za peti razred), setićete se da je vulkanska lava otopljena masa stena stvorena geotermalnom energijom u unutrašnjosti Zemlje, a istisnuta na njenu površinu vulkanskom erupcijom.

Na ovoj zbilja spektakularnoj fotografiji nastaloj na Havajima 25. februara 1983. godine možete videti fontanu lave visoku oko desetak metara kako izbija iz ventila jedne parazitske vulkanske kupe koja se zove Puu-Oo, što znači „brdo kopajućeg štapa“.

VIDEO: Lava teče kao podivljala reka

Ovaj tip lave zove se „pahoehoe“, što je takođe havajska reč koja znači „glatka, neprekinuta lava“. U pitanju je bazaltna lava koja ima glatku, valjkastu, valovitu ili uljanu površinu, dok je fontana lave vulkanološki fenomen u kojem je lava iz kratera izbijena nasilno ali bez eksplozije.

Fotografija je pripisana Džimu D. Grigsu iz Geološkog topografskog instituta Sjedinjenih Država. Koliko je on tačno blizu ove fontane lave zaista je teško reći, ali je dovoljno blizu da to možemo nazvati odvažnošću i smelošću, pa čak i hrabrošću jer je ona uvek odvažnost i smelost prožeta racionalnošću. A hrabrost zato, što temperatura ove fontane u kojoj je zabranjeno kupati se, iznosi između 700-1.200 stepenice Celzijusa.

VIDEO: Vulkan guta ostrvo na Havajima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA