Druga strana velike pobede: Komunistima je automobil u kojem je ubijen kralj Aleksandar poslužio za mleko i pomije (FOTO) (VIDEO)

Automobil se, zajedno sa drugim predmetima koji su pripadali kralju, kao i predmetima povezanim sa atentatom u Marseju, nalazio u Vojnom muzeju

  • 20

Jugoslaviju je 9. oktobra 1934. potresla vest da je ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević, tokom diplomatske posete Francuskoj.

Marseljski atentat na kralja Aleksandra u 17 NASLOVNICA ondašnje srpske štampe: Ovo vam nikada nije ispričano na ovaj način (FOTO)

Dok se ulicama Marselja kralj vozio otvorenim automobilom zajedno sa ministrom inostranih poslova Francuske Lujom Bartuom, Vlado Georgijev Černozemski ispalio je smrtonosne hice u njega. Stradao je i ministar.

Nastao je opšti metež i haos. Pucalo se sa svih strana, a Černozemski, inače pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO), ubijen je u linču.

U atentat su, veruje se, bile umešane i ustaše, a sumnja je pala i na nacističku Italiju. Jugoslavija je u tom momentu bila naklonjena Nemačkoj i politička pozadina atentata bila je komplikovana.

Francuska je godinu dana nakon atentata predala Jugoslaviji predmete koji su za njega bili vezani: automobil "delaž D8" i oružje zaplenjeno kod atentatora.

Foto: Privatna arhiva

A sudbina kralju nije dala mira ni posle smrti. Nakon uspostavljanja novog političkog poretka u Jugoslaviji, komunisti su počistili prostor u Vojnom muzeju posvećen kralju. Tada je automobil na kojem je krvario jugoslovenski kralj dobio potpuno novu namenu: bio je predat gradskoj upravi koja je prevozila pomije i mleko! 

I radio je sve dok se nije pokvario. Tada je otišao - u staro gvožđe.

Sticajem okolnosti, sačuvani su farovi ovog vozila smrti. Čuvaju se u Muzeju automobila.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Микс

    4. septembar 2018 | 23:06

    Све везано за Србију је уништено од стране комуниста и ћопавог загорца а кроасански и словеначки предмети сачувани...да не спомињемо убијање без икаквог судског процеса виђеније грађане широм Србије, после завршетка II светског рата, којима се гроб ни дан данас не зна.

  • cccc

    4. septembar 2018 | 22:41

    Komunizam zlo,Tito zlo puuu

  • Nikolas

    5. septembar 2018 | 08:40

    STA SE DRUGO MOGLO I OCEKIVATI OD CRVENE BANDE JOSKINIH BANDITA I UBICA PRAVOSLAVNIH SRBA-900HILJADA NESTALIH SRBA JE POBILA TA BANDA MONSTRUMA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA