U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

"U Gundulića nema zasebnog hrvatskog ili srpskog naroda, oba čine slovenski narod"

  • 9

Usred Beograda, mnogo godina pre Prvog svetskog rata i Jugoslavije uzvikivalo se "Živeli Slovenci" i "Živeli Hrvati".

Svetski lingvisti potvrdili: Bosanski, crnogorski i hrvatski su varijacija srpskog jezika

A više od dve decenije kasnije, baš u vreme kada je Kraljevina SHS menjala ime u Jugoslaviju, u novinama se moglo čitati o idejama za ujedinjenje Evrope. Evropa je do konačnog ostvarenja ovog cilja morala da prođe kroz katastrofalni Drugi svetski rat, a Jugoslavija nikada nije postala deo projekta ujedinjene Evrope.

Istok ili Zapad? Pred Srbijom će se uskoro naći velika dilema koja će podeliti javnost, a neutralnost neće biti moguća (VIDEO)

POLITIKA, 7. 9. 1904. - Prvi jugoslovenski kongres

O Jugoslovenima i jugoslovenstvu govorilo se još mnogo pre Jugoslavije. U Beogradu su se skupljali Hrvati, Slovenci i Bugari na kongresima gde se razgovaralo o kulturi, umetnosti, politici... Vest o "Prvom jugoslovenskom kongresu" izašla je u "Politici" davne 1904. godine.

Izveštaj o govoru Janka Pretničara - Slovenca

"On iznosi pregledno istoriju slovenačkog naroda, razvitak slovenačke književnosti, borbu sa Germanstvom, zatim govori o sadašnjim odnošajima u Slovenačkoj, o odnošajima prema vladi, o unutrašnjim stranačkim odnošajima u narodu i omladini. Govori o potrebi narodnih škola među Slovencima, kao i o neraspoloženju vlade da ih otvara, o kulturnim i socijalnim odnosima u Slovenačkoj..."

"U svojoj borbi obraćamo se na jug i računamo na vaše simpatije" rekao je. Zatim se među okupljenima čulo "Živeli Slovenci" i buran aplauz.

Foto: Telegraf, Digitalna narodna biblioteka Srbije

Izveštaj o govoru Miška Derkosa - Hrvata

"U Gundulića nema zasebnog hrvatskog ili srpskog naroda, oba čine slovenski narod (...) U toku čitave književnosti nalazi on borbu između svetovnog - slobodnog duha s klerikalizmom, a ta je borba i danas na dnevnom redu."

"Govornik je pozdravljen sa burnim 'Živeo!' i 'Živeli Hrvati!'"

Izveštaj o govoru M. Smiljanića - Srbina

"Govori o kulturnim, o političkim i o privrednim prilikama Srbije pred ustanak 1804. pa onda opisuje današnje".

Zaključni govor

"Ovi referati daju nam približnu sliku o životu jugoslovenskog naroda (...) Sutra ćemo ukratko govoriti o ekonomskim prilikama u Jugoslovena".

VREME, 7. 9. 1929. - Projekt g. Brijana o Sjedinjenim Državama Evrope

Kako je Evropa izgledala 1929. godine može se, što kroz mape, što kroz brižljivi odabir prdloga, ideja, mišljenja o ovoj temi iz raznih Evropskih država, koji je izdvojilo "Vreme". Da li je Evropi zaista bio potreban jedan katastrofalan rat koji je usledio oko deceniju kasnije, da bi se ideje gospodina Brijana konačno ostvarile?

"Govor koji je g. Brijan održao na jučerašnjoj sednici Saveta Društva Naroda u vezi s predlogom o stvaranju Saveza Evropskih Država predstavlja, nesumnjivo, jedan od politički najznačajnijih u Ženevi."

Foto: Telegraf, Digitalna narodna biblioteka Srbije

Tekst je propraćen mapama sadašnjeg stanja Evrope, ali i tri velike grupe sjedinjenih država u svetu.

1. FRANCUSKA

Ovako je govorio Brijan

"Potrebno je da se organizuje Evropa ne protiv drugih zemalja, ili drugih grupa zemalja, nego radi što boljeg uređenja u vremenu mira, da bi se učinio kraj stanju koji izaziva sukobe..."

"Pod vođstvom Društva Naroda, treba da postoje veze između sviju evropskih naroda i sredstva koja će omogućiti zajedničke odluke u slučaju ozbiljnih događaja."

Izneti su i stavovi iz drugih država, a navešćemo još tri

2. NEMAČKA

"Danas su zemlje odvojene carinskim granicama. Nadajmo se da će razlika u novcu i u carinskim tarifama nestati." govorio je predstavnik Nemačke u Hagu o potrebi organizovanja svetske privrede. Upravo ovo danas se može videti u Evropskoj uniji.

Međutim, u pasusu mišljene navodi se "sumnja jednog dela nemačke štampe da bi stvaranje sjedinjenih evropskih država omogućilo francuskoj hegemoniju na kontinentu".

Foto: Telegraf, Digitalna narodna biblioteka Srbije

3. ENGLESKA

"Ministarstvo Spoljnih Poslova nije dobilo nikakvo obaveštenje o tom pitanju od Francuske Vlade" citat ministarske izjave u Donjem domu.

"Ni jedan glas se nije podigao u Engleskoj u korist pristupanja jednoj evropskoj ekonomskoj grupaciji". navodi se u odeljku Mišljena

4. SSSR

"Panevropa kao blok evropskih kapitalističkih država, po zamisli g. Brijana, treba da se protivstavi sovjetskoj uniji i 'boljševičkoj opasnosti' t.j. celom svetskom revolucionarnom pokretu proletarijata" - citat je iz sovjetske "Pravde".

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stan u Bordeauxu

    6. septembar 2018 | 18:01

    Mozda je u to doba to bila dobra ideja.zato smo mi i pristali (Hrvati). Al gledajuc iz ovog vremena,cisti fail.novci odlazili u Bg,srbi htjeli dominirat i to je razlog referenduma o nezavisnosti. I samo mi nemojte odg.kak niste.vidi se sada gdje smo mi,a gdje vi. I da..ne,nismo isti narod kojeg cia i vatikan htjedose razdvojit.osim slicnog jezika,nista, ama bas nista nemamo isto.pa ni slicno

  • renata

    6. septembar 2018 | 16:42

    naravno, ziveli hrvati. Beograd je bio najmanje srpski grad, jer su ziveli mnogi narodi jos od austrougarske pa cak I turci I bugari. danasnji je Beograd naseljen od bosanskih srba/vlasima samo zato jer je bilo posla i ljudi su se priseljavali.

  • MANEŠTANI

    6. septembar 2018 | 18:18

    Nisu Srbi bili svesni svoje nesvesti. A kada dođu sebi nakon nekog vremena opet se nekako onesveste i onda ovi kojima su puštali da viču živeli Hrvati polako im zabiju nož u leđa. To se ponavljalo kroz historiju više puta. Sada na kraju kada smo raseljeni i proterani od Hrvata Muslimana i otkinut nam je komad naše matice od Šiptara mislim da je velika većina došla svesti. Kad kažem velika većina onda mislim da još uvek ima onih koji još uvek krive vlastiti narod za sve, uliuziju se našim krvnicima i primaju nagrade od njih (Nataša Kandić Sonja Biserno itd..). Ne znam dali bi neko danas javno vikao živeli Hrvati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA