Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

"Treba da se vratimo prirodi, da živimo u slobodi u kojoj živi bilje, vode i životinje"

  • 2

Hipici su postojali i pre "seksualne revolucije". Grupa od 12 Nemaca je davne 1926. godine napravila u Švajcarskoj pravu pometnju, kada je odlučila da se otarasi odeće i nastani u prirodi.

Išla sam na Adu Bojanu kada niko od vas nije hteo: Ovo je moja poruka vama

I, tako je bilo sve dok se seljaci nisu namerili na njih kamenicama, a policija ih brže bolje spasila i proterala preko granice.

I Srbi, Hrvati i Slovenci rado su odlazili u prirodu, ali obučeni. U Pribojskoj banji naizmenično su se kupali žene i muškarci. I to u radioaktivnoj vodi!

VREME, 9. 9. 1926. - Dvanaest nagih Nemaca i Nemica pokušavaju da stvore novi raj na jezeru Mađore

O Nemcima nudistima koji su šokirali seljake na jednom lepom švajcarskom jezeru može da se napiše, za to vreme, bizarna vest. Ali uz malo mašte može da se napiše i čitava reportaža. Autor je odlučio da do detalja opiše kako je izgledala ova neverovatna skupina Nemaca golaća, koristeći reči "nimfe", "Adami i Eve", "kao od majke rođeni". Tu je i jedna ilustracija, ali možda i suvišna uz reči iz pera autora ovog teksta.

Foto: Telegraf.rs/Digitalna narodna biblioteka Srbije

"Jedan događaj uzbunio je ovih dana stanovnike živopisnog jezera Mađore, više nego velika konferencija mira koja je održana u Lokarnu. (...) Sa pokretom opšteg mira u Lokarnu složili su se svi, bar u principu. (...) Ali, sa novim pokušajem povratka u zemaljski raj, koji je ovih dana pokrenut na ušću rečice Mađe, između Lokarna i varošice Askone, nije se složila lokalna policija, i tako je on propao gotovo u samom početku. Trajao je upravo dotle, dok policija nije za njega saznala i oterala nove 'Adame i Eve', onako u kostimima iz raja zemaljskog".

Golaće su spazili putnici sa lađa koje saobraćaju duž plaže. Nisu svojim očima mogli da veruju kada su ugledali ove "sirene", "nimfe", "satiri u Adamovim kostimima".

"Putnici sa više idealizma mislili su da je to priviđenje, a oni realniji bili su mišljenja da neko raskalašno društvo imućnih stranaca provodi letnje orgije na vodi."

Šest parova stranaca sakrilo se na mestu zaraslom trskom, kojem je sa kopna gotovo nemoguće prići. Autor teksta u svom stilu nastavlja da publici Kraljevine SHS opiše ovu, za 1926. godinu, šokantnu pojavu.

"Poglavica je, izgleda, bio jedan starac, sa dugačkom sedom bradom, razbarušenim kosama, suv i smežuran, sa zlatnim naočarima na nosu. Najmlađa naga nimfa bila je jedna mlada, plava devojka, snažna kao Valkira, ali jedini oklop na njenom telu predstavljala je bela koža, pomalo zarumenjena od sunca. Na sredini je stajala jedna žena srednjih godina, dosta puna i troma. Muškaraca je bilo takođe svih doba starosti".

Foto: Telegraf.rs/Digitalna narodna biblioteka Srbije

Novi Adami i Eve, piše "Vreme", "nisu upotrebili za svoju nošnju ni smokovo lišće, nego su od granja sagradili sami jednu poljsku kolebu, u kojoj su svi zajedno provodili noć. Živeli su od lova: pecajući ribe i hvatajući ptice u zamke. (...) Svako veče starac sa sedom bradom držao je kratku propoved, a ovo novo mesto uživanja i vraćanja prirodi nazvali su 'Novi Eden'. Ali, seljacima sa obale ovaj eksperiment nije izgledao tako zanimljiv. U svojim prostim mozgovima njima se učinilo da je to nedopušteno i nemoralno." Oni su se, piše se dalje, spremali da kamenuju ovo društvo.

Međutim, tada su se pojavili policajci "kao anđeli sa plamenim mačevima". "Ali, pošto su već sva odela bila spaljena, šest parova moradoše da izađu pred njih onakvi, kakve ih je bog stvorio."

"Treba da se vratimo prirodi, da živimo u slobodi u kojoj živi bilje, vode i životinje" - rekao je tada starac.

Ispostavilo se da su u pitanju Nemci i da ne bi ponovo stvarali raj na zemlji, proterani su iz Švajcarske.

PRAVDA, 9. 9. 1938. - Banja kod Priboja na Limu

"Radioaktivna voda i izvanredno letovalište" naslov je teksta koji je "Pravda" objavila 1938. godine. Sam dolazak do ovog raja nije bio tako jednostavan. Kada se krene vozom za Sarajevo, u stanici Međeđa preseda se u pribojski voz, a pruga se odvaja kod Mosta na Drini.

"Od ušća Lima ulazi se u veličanstvenu i romantičnu klisuru i sutjesku, punu živopisne lepote i hladne divljine. Sa obe strane reke uzdižu se okomite litice po nekoliko stotina metara u visinu i posmatraču izgleda kao da se nalazi u nekom raspuklom planinskom masivu." Tako je autor opisivao put do Priboja, odakle se dalje ide ka banji. Pruga je usečena u stenu, a iznad se nalaze pećine u kojima "krstaši orlovi viju gnezda".

Foto: Telegraf.rs/Digitalna narodna biblioteka Srbije

Do banje se put nastavljao automobilima. "Serpentine, koje imaju jake istaknute okuke, nigde nisu osigurane branicima, već se sve ostavlja šoferskoj veštini".

"Banja se nalazi na 530 metara nadmorske visine. Analizom instituta za radiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu utvrđeno je da, pored velike količine radiuma, sadrži kalcium sulfata, joda, broma, arsena i ugljene kiseline. Voda je topla, sa stalnom temperaturom od 36,5 stepeni bez mirisa i ukusa. Leči: išijas, reumatizam, arterio sklerozu, ukočenost zglobova, uzetost i druge bolesti. Pijenjem ove vode odlično se reguliše varenje."

Autor je opisivao i lepotu banjske prirode, borove šume, svežini koja miluje i mirisa koji opija.

Tu se nalazi i jedan manastir koji je podigao kralj Uroš "kao svoju zadužbinu, u znak zahvalnosti Bogu što se, kupajući u ovoj banji, iscelio od rana."

A u Banji je bilo i veselja.

"Na hotelskoj terasi 'Kod Siniše', uz akšamluk i meze, prijatno i živo pretresaju se dnevni događaji, dok nakinđurena plavuša, uz pratnju muzike, izvija pesmu 'Kolika je, kolika je do Sarajeva pruga'."

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Deni

    9. septembar 2018 | 13:51

    To je kod njih kao dobar dan kod nas, sjecan se kao dijete kad su dolazili na Jadran i roditelji i djeca potpuno goli, suncaju se, igraju odbojku, mi se zgrazali kao i danas, koja je to kultura da se otac ili majka 80 g skinu goli predvdjecom od 10g pa nadalje. Zato im klinke od 10 g nadalje radjaju djecu. Koliko god svijet bude moderan, moja kuca to nece nikad prihvatit, za druge me nezanima, to je svaciji privatni zivot.

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    10. septembar 2018 | 08:53

    Do pre par decenija novine su ličile na novine, a sada više liče na neke neuspele slikovnice! ;-) ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA