≫ 

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Dva unuka ruskog književnika doseljenici su u Jugoslaviju, a dva praunuka rođeni su u Beogradu

  • 2

Tolstoj je imao čak 22 dece, a dva njegova unuka sticajem okolnosti završila su u Jugoslaviji. To su hrabri ratnici i intelektualci, koji su nastavili da dele život sa našim narodom. Ko su pravi, direktni potomci po krvi Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji su se obreli u našoj zemlji, otkrilo je "Vreme" u svom tekstu od 13. septembra 1928. godine.

"Lav Nikolajević u braku sa Sofijom Andrejevnom imao je dvadeset dvoje dece, od kojih su živi četiri sina i dve ćerke", pisalo je "Vreme".

"Drugi sin Lava Nikolajevića jeste Ilija Ljvović. On živi od 1917. godine u Americi, gde je obilazio sve veće varoši držeći predavanja o svom ocu. On je najbolje znao da opiše Lava Nikolajevića, i najviše je imao razumevanja za njegove ideje i privatni, porodični život. Poslednje dve godine on se nalazi u Holivudu kao savetodavac razmim režiserima ruskih komada".

Upravo je Ilija Ljvovič ključan za priču o Tolstojevim potomcima u Beogradu. Njegova dva od četiri sina (Tolstojevi unuci) i dvoje unučadi (Tolstojevi praunuci) živeli su u Srbiji.

Ilija Ilić, treći sin Ilije Ljvovića, pomorski oficir koji je najpre služio u Vladivostoku, potom na brodovima na Ledenom Moru, pre dolaska u našu zemlju bio je u Italiji.

"Početkom rata protiv boljševika, on je prešao preko fronta 250 kilometara peške na Volgu i učestvovao u bitci kod Kazana, gde je poginuo i jedan od najhrabrijih Srba u dobrovoljačkom odredu major Blagotić. Docnije, Ilija je prešao preko Sibira na obalu Velikog Okeana, a odatle u Italiju 1921. godine. Kako su ostaci njegove porodice već bili stigli drugim putem u Jugoslaviju Ilija Ilić nastanio se stalno u našoj zemlji. Živeo je prvo u Novom Sadu, zatim Beogradu, Sarajevu, Pančevu i Vršcu. Sada se bavi isključivo agenturskim poslovima. U Vršcu je jedno vreme radio u Uredu za Osiguranje Radnika, odakle su ga iznenada otpustili sa kratkim 'pozdravom': 'Nije ovo mesto za propale grafove'".

Ilija Ilić je ipak našao način da u našoj zemlji bude zadovoljan radeći privatno trgovačke poslove.

Foto: Telegraf.rs/Digitalna narodna biblioteka Srbije

Najmlađi Ljvovičev sin zvao se Vladimir. Služio je u južnoj vojsci kao konjički potporučnik, u istom puku u kojem je bio i njegov pokojni brat Andreja. Posle smrti brata, Vladimir je došao u Beograd, gde je završio Poljoprivredni fakultet i oženio se 1926. godine.

"Njegov mali sin beogradsko je dete isto kao i mali Nikolaj Ilije Ilića. To su jedina dva Tolstoja, pravi praunuci Lava Nikolajevića, koji su kod nas rođeni i koji će biti vaspitavani sasvim u našem duhu.

Vladimir se sada nalazi kao dnevničar na stovarištu neprerađenog duvana u tetovu. Kad se uzme u obzir da je on odlično svršio fakultet, trebalo je prema njemu imati više obzira" - piše novinar "Vremena".

Ilija Ilić Tolstoj, ispričao je novinaru "Vremena" zanimljive detalje iz svoje mladosti.

"Ove uspomene odnose se na njegovog dedu Lava Nikolajevića, kod koga je g. Ilija I. Tolstoj bio vrlo često, kao dete, u Jasnoj Poljani".

"Mi smo stanovali na našem imanju, sto kilometara udaljenom od Jasne Poljane, u kaluškoj guberniji. Redovno, nekoliko puta godišnje, mi dečaci jašili smo u posetu svome dedi. On je neverovatno voleo decu i pratio njihov razvitak sa roditeljskom brigom. Dolazio sam u Jasnu Poljanu sve do pet meseci pred smrt Lava Nikolajevića. Tada smo govorili o porodičnim stvarima i on je, vrlo prijatan i nežan, kakav je uopšte bio prema svima a prema deci naročito, pričao razne anegdote i priče. Docnije sam bio na njegovom pogrebu, i taj pogreb ostao mi je kao najživlja uspomena..." - pričao je Tolstojev unuk.

Ilija Ilić, Foto: Telegraf.rs/Digitalna narodna biblioteka Srbije

Dodaje da bi se čovek čudio "znajući dobro za ideje koje je Lav Nikolajević ispovedao, što su svi gotovo njegovi unuci bili odlični ruski patriote i hrabri ratnici. Izgledalo bi kao da je time njegova nauka u samoj porodici pretrpela poraz. Zar može biti veze između Tolstoja i oružja?".

"Međutim, stvar je sasvim prosta. Lav Nikolajević, i to tvrdim svečano kao čovek koji je duboko upoznat sa njegovim javnim i privatnim životom, bio je isto takav patriota kao i svi gotovo članovi velike porodice" - pričao je Ilič dajući i neke primere iz života.

"I tako on, koji je često bio u sukobu svojih stvarnih, društvenih i idejnih delanja, nalazio je za prirodno da se čovek bori za svoju otadžbinu i odobravao je taj pojavi u svojoj sopstvenoj porodici. Dotle, on je mogao mirno da ispoveda sasvim druge ideje. Zaista, može se reći da u tome ima kontradikcije, ali, u svojoj suštini, Lav Nikolajević bio je prirodan čovek i čestvo u stvarnosti nije mogao biti takav kao u svojim spisima".

VIDEO: Kako izgleda kada ruski specijalci upadnu na podmornicu

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • bravo

    13. septembar 2018 | 14:04

    Svaka čast za priču . Interesantna i veoma emotivna . Molim vas još ovakvih priča .

  • Klimt-Bec

    13. septembar 2018 | 20:30

    Sta reci " Vrscani stidite se "...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA