VEŠTO SKRIVENA JAVNA TAJNA: Delovi Kipra su još uvek britanske kolonije (FOTO)

Britanska imperija je dovršila svoje raspadanje pre nekih pola veka, ali su lukavi Englezi zadržali sve ono što je strateški važno. Gibraltar, Foklandska ostrva, pa čak i delove Kipra preko kojih mogu da kontrolišu i nadziru Bliski istok

  • 9

Postojalo je vreme kada Sunce nikada nije zalazilo nad Britanskom imperijom, toliko je bila velika i rasprostranjena; šta više, to vreme nije bilo toliko davno, naše bake i deke su živeli u tom vremenu, u nekim slučajevima i naši roditelji.

Nakon raspada tog globalnog carstva u smiraju Drugog svetskog rata, stekli smo pogrešan utisak da je Velika Britanija svedena na Ostrvo, i tek nas Foklandski rat i špansko insistiranje na vraćanju Gibraltara podseti ponekad da to nije baš u potpunosti tako.

No, te malene teritorije ne uzimamo za ozbiljno, iako bi trebalo. Jer, ko kontroliše Gibraltar kontroliše Sredozemno more, a Foklandi nisu tek puki kamen u okeanu, oni su strateška baza na jugu Atlantika. Ali to nije sve, ima Velika Britanija i druge posede širom zapadne hemisfere, pa čak i u Indijskom okeanu, mali su ali ih ima.

Kada, međutim, pričamo o Evropi i Mediteranu, obično mislimo da Britanija ima tu Gibraltarsku stenu i da je to to što se Starog kontinenta tiče.

Delovi Kipra koji su i dalje britanske kolonije su obojeni. Foto: Wikimedia Commons/CIA, Hoshie Delovi Kipra koji su i dalje britanske kolonije su obojeni. Foto: Wikimedia Commons/CIA, Hoshie

A nije.

Britanija, a ovo je malo poznato široj javnosti, može se čak reći i da je vešto skrivena javna tajna, poseduje još uvek dva dela Kipra koji se zvanično zovu "Suverene bazne oblasti Akrotiri i Dekelija".

U pitanju su oblasti koje su Englezi zadržali u skladu sa ugovorom o nezavisnosti ove kolonije 1960. godine, a u kojima se nalaze vojne baze i instalacije, ključne za obaveštajno nadziranje i špijuniranje Bliskog istoka, ali i za meku kontrolu nad tim prostorom u čijoj se neposrednoj blizini nalazi strateški Suecki kanal, čiji značaj nije moguće dovoljno naglasiti.

Mapa Akrotirija, jednog od dva dela Kipra koji je i dalje deo Britanske imperije. Foto: Wikimedia Commons/CIA Mapa Akrotirija, jednog od dva dela Kipra koji je i dalje deo Britanske imperije. Foto: Wikimedia Commons/CIA

Zapravo, osnovni i najvažniji uslov koji su Kiparski Grci imali kada su potpisivali taj ugovor 1960. godine bio je da Britanci tu teritoriju ne koriste ni za šta drugo osim za vojne svrhe (da se britanski civili tu ne bi trajno naseljavali).

Ova teritorija, koja čini oko 3 odsto ukupnog zemljišta Kipra, podeljena je na dva dela, Akrotiri i Dekeliju (fizički su odvojeni, mada su oba na obali), i sadrži više naseljenih sela i varoši; od oko 15.700 ljudi koji na tom tlu žive, oko 7.000 su Kiprani dok ostatak otpada na Britanci koji u rade u bazama. Lokalni Kiprani su takođe privatni vlasnici oko 60 odsto zemljišta, dok je ostatak u vlasništvu Krune.

Teritorijom iz gradića Episkopija upravlja administrator, jedini nosilac izvršne i zakonodavne vlasti, kojeg imenuje britanski monarh na savet ministra odbrane. Ne postoje nikakvi izbori u tim oblastima. Na snazi su zakoni Kolonije Kipar kakvi su važili u avgustu 1960. godine.

Mapa Dekelije, jednog od dva dela Kipra koji je i dalje deo Britanske imperije. Foto: Wikimedia Commons/CIA Mapa Dekelije, jednog od dva dela Kipra koji je i dalje deo Britanske imperije. Foto: Wikimedia Commons/CIA

Drugim rečima, Akrotiri i Dekelija su prave pravcate kolonije. Vojne kolonije, ali kolonije.

Godina je 2016.

Uskoro će 2017.

Da čovek ne poveruje.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VAN

    25. decembar 2016 | 23:59

    Englezi su toliko zla u proslosti kolonijalizma napravili po svetu da je to teško zamisliti.

  • Dragan

    26. decembar 2016 | 03:37

    Kako bi ovaj svijet bio divno mjesto, da na njemu nikad nusu zivjeli Britanci.

  • Vota

    26. decembar 2016 | 09:04

    Nije to sve tu su delovi Kosova Iraka Libije mozda Sirije Avganistana zavisi koje rudno bogatstvo im ptipalo u tim podelama jer ne salju se avioni u tako skupa bombardovanja bez velike koristi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA