≫ 

Baka sa Jamajke sada je najstarija osoba na svetu: Ceo život proučava jednu knjigu, i smatra da je to razlog njene dugovečnosti (FOTO)

Tetka V svoj dugi životni vek pripisuje svojoj omiljenoj knjizi...

  • 5

Nova najstarija živa osoba na svetu je 117-godišnja Jamajčanka koja je nekada radila za "gazde" na plantaži šećera, a svoj dugovečni životni vek između ostalog duguje dobrim genima i proučavanju Biblije.

Preminula najstarija osoba na svetu, Ema Morano (117): Bila je poslednja živa osoba koja je rođena u 19. veku

Ova super-baka zove se Vajolet Mose-Braun i rođena je 10. marta 1900. što znači da je stara 117 godina i 38 dana. Ona još uvek živi u mestu Duanvale, na Jamajci, u istoj kući gde se i rodila, a koja je njenoj porodici pripadala preko 200 godina.

Vajlolet je nasledila titulu najstarije osobe na svetu kada je Ema Morano, koja je imala 117 godina i 137 dana, umrla kod kuće u Verbaniji u Italiji 15. aprila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mose-Braun, poznata kao tetka V, je poslednji živi podanik kraljice Viktorije, budući da je Jamajka bila deo britanske Zapadne Indije u vreme kada je tetka V bila rođena 1900. godine. Čak joj je za njen 115. rođendan lično kraljica Elizabeta II poslala čestitku.

Tetka V svoj dugi životni vek pripisuje svojoj omiljenoj knjizi.

- Moja vera je u služenju Bogu, i verujem snažno u učenja iz Biblije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Genetika takođe možda ima neke veze sa dugovečnošću, budući da su njeni preci takođe dugo živeli, piše Dejli mejl.

- Baka je kao mlada radila kao robinja na plantažama šećerne trske za svoje gospodare, a takođe je radila i kao služavka u njihovim domovima - kaže njena unuka Lelit Palmer ovde.

Na kraju radnog veka Vajolet je imala dovoljno novca da kupi zemlju gde je počela da uzgaja svoju šećernu trsku, a zatim bi dva dana hodala do mesta gde je mogla svoju robu da proda. Kao preduzetnica otvorila je i prvu pekaru u gradu, a bila je i profesor muzike i krojačica i veoma uključena u svojoj lokalnoj Metodističkoj crkvi.

Što se tiče ishrane, ona voli ribu i ovčije meso a ponekad se "zasladi" i kravljim papcima, ali ipak uglavnom jede svinjetinu ili piletinu. Voli i slatki krompir, irski krompir, hleb i voće, posebno pomorandže i mango.

Bila je udata za čuvara groblja Augustusa Gainora Brauna sve do njegove smrti. Sa njim ima šestoro dece. Ona je pra-pra-baka i ima potomke na Jamajci, u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Africi...

Procenjuje se da na svetu ima između 300 i 450 živih stogodišnjaka, uglavnom žena. Nakon Vajolet, sledeća najstarija osoba na listi je Nabi Tajima, koji je star 116 godina i 256 dana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • B.L.

    20. april 2017 | 06:57

    Ima mnogo vise stogodisnjaka ja ih u nemckoj znam bar desetak sobzirom da radim u starackim domovima

  • Bruks 021

    20. april 2017 | 12:48

    Kad prouči bibliju neka pređe na autobiografiju Vinstona Čerčila.Živeće bar još trista godina.

  • Вчћ пдр

    20. april 2017 | 07:28

    Нема горе казне од дугог живота срећа па не живи у србији

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA