Svako ko pokuša da uđe u ovo jezero, neizmerno će patiti: "Đakuzi očaja" pronađen ispod mora, ko zaroni u njega - ne vraća se! (VIDEO)

Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje

  • 1

U Meksičkom zalivu, ispod duboke morske površine skrilo se i jezero, a svako ko pokuša da uđe u njega neizmerno će patiti, proročki govori profesor Erik Kordes sa Univerziteta Templ.

Misteriozni nestanak žive u Velikom slanom jezeru: Nikom nije jasno šta se desilo sa toksičnim talogom (FOTO) (VIDEO)

On je istraživao taj takozvani bazen koji još naziva i "đakuzijem očaja" u naučnom časopisu "Oceanography".

- Ovo jezero je jedna od najneverovatnijih stvari koje možemo pronaći u dubokom moru. Krenete na put prema dnu okeana i gledate u jezero ili reku koja teče, cela scena izgleda kao da je s drugog sveta - rekao je Kordes.

Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodikovog sulfida, pa se stoga ne meša s vodom okolnog mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je vrlo verovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu preživeti jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi.

Za naučnike ovo je jezero poput dečijeg igrališta za njihova istraživanja, u kojem mogu istraživati kako određeni organizmi mogu preživeti u tako ekstremnim uslovima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA