• 14

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada nećete pogoditi šta je voleo da jede Nikola Tesla! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li možete da pretpostavite kako se hranio najveći srpski genije? Iako možda mislite da je bio vegetarijanac ili da se u žurbi između stvaralačkog rada hranio s nogu, u ogromnoj ste zabludi. Tesla je bio pravi gurman!

  • 14

O silnim dostignućima Nikole Tesle, jednog od najvećeg naučnika svih vremena, mnogo se govori svuda. Međutim, neke od sitnica iz njegovog privatnog života dugo su bile tajna, poput onog šta je najviše voleo da jede.

 

Sveže školjke s čipsom od gambora i penom od limuna, bistra supa od patke poslužena sa želeom od odležalog šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana, pa čak i šerbet "Tesla", samo su neka od jela sa ovog davno zaboravljenog jelovnika.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa

 

Posetioci kulturno-turističke rute “Putevima Tesle kroz Srbiju” sad mogu da dožive jedinstveno iskustvo i isprobaju Teslina omiljena jela, s raskošnog menija starog sto godina, čiji se original čuva u Muzeju Nikole Tesle!

 

Ilustracija: TeslaWays.rs

Ilustracija: TeslaWays.rs

 

Neobičan meni pod nazivom „Elektricitet - g. Nikola Tesla", nastao je na osnovu jelovnika koji je kreiran specijalno za Teslu prilikom 150. redovnog sastanka Komercijalnog kluba Čikaga (subota uveče / 13. maj 1899. godine / Hotel Auditorium), oživeće od 1. maja u restoranu hotela Square Nine u centru Beograda.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ranky242

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ranky242

 

Činjenica da “Tesla-meni” oživljava baš u hotelu na Studentskom trgu uopšte nije slučajna. Mnogi ne znaju da je prilikom svog jedinog boravka u Beogradu, 1892. godine, Tesla odseo baš na ovom trgu, u tadašnjem luksuznom hotelu Imperijal (na današnjem Platou).

 

Na poleđini "Tesla-menija" ispričana je i zanimljiva priča o prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, Teslinom dolasku u Beograd, elektrifikaciji i industrijalizaciji Srbije.

 

Foto: arhivska fotografija / teslauniverse.com

Foto: arhivska fotografija / teslauniverse.com

 

Sve to će turiste podstaći da se vrate vek unazad i upuste u nesvakidašnje putovanje - posete najpre Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta; istraže Beograd iz ugla Nikole Tesle; zatim Negotin – rodni grad Đorđa Stanojevića; kao i deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

 

Ilustracija: TeslaWays.rs

Ilustracija: TeslaWays.rs

 

Ne treba zaobići ni rodnu kuću Teslinog omiljenog pesnika – Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i „rivala”.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mici

    20. april 2014. | 19:13

    Zar Tesla nije bio vegetarijanac?

    Podelite komentar

  • EU

    20. april 2014. | 21:41

    “Putevima Tesle kroz Srbiju” u kojoj nikada u životu nije bio ili kako je pisalo na ovom portalu da je posetio Srbiju JEDNOM hahahahahhahahahahahahaahh!

    Podelite komentar

  • KiK

    20. april 2014. | 21:32

    Vidi se po slikama da je bio buckast

    Podelite komentar