• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su ovo i vaši recepti za ukusnu vaskršnju pletenicu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored šarenih jaja, na vaskršnjoj trpezi je obavezna i ukusna praznična pletenica. Zato, evo nekoliko recepata ne bi li oduševili svoju familiju ukusnim i lepo dekorisanim hlebom

  • 0

Uskršnja pletenica simbolizuje venac Isusa Hrista, vrlo je laka za pripremu, a ujedno može da posluži i kao lepa dekoracija pored vaših šarenih jaja.

 

Stoga se danas bacite u akciju, uposlite celu porodicu i svi zajedno zamesite ovu ukusnu slanu poslasticu.

 

Dva su recepta koja vam preporučujemo.

 

Prvi način pripreme pletenice zahteva sledeće sastojke:

 

0,5 kg brašna

150 g putera

150 ml mleka

50 g šećera

1 kvasac

2 jajeta

2 supene kašike kisele pavlake

pola kafene kašičice soli

 

Foto: Foter/flickr/lchunt

Foto: Foter/flickr/lchunt

 

Priprema:

 

U jednu posudu dobro izdrobite kvasac i pomešajte ga sa mlekom. Zatim umutiti puter, šećer, 1 jaje i so. Kada se smesa sjedini, počnite sa mešanjem. Kada ste umesili glatko testo, ostavite ga u posudi prekrivenoj krpom da nadođe.

 

Kada je teslo nadošlo, premesite ga i podelite na tri jednaka dela. Od svakog dela napraviti dugačak valjak, a potom ispletite pletenicu baš kao što to činite sa kosom. Kada ste ispleli testo, spojte krajeve i ostavite je u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pavlakom i pecite je oko pola sata.

 

Kada ste je ispekli, umesto u posudu stavite u sredinu uskršnje pletenice šarena jaja.

 

Foto: Foter/flickr/megpi

Foto: Foter/flickr/megpi

 

Drugi način pripreme vaskršnje pletenice

 

500 grama brašna

pola kašičice soli

125 gr putera

50 gr šećera

2 jaja

125 ml mleka

1 sveži kvasac

2 kašike kisele pavlake

 

Foto: Foter/flickr/dolescum

Foto: Foter/flickr/dolescum

 

Priprema:

 

Prvo udrobite kvasac u mleko i umutite maslac sa šećerom i jednim jajetom, pa sve to dodajte u posudu sa brašnom u koju ste pre toga stavili pola kašičice soli. Sve to dobro sjedinite i zamesite glatko testo. Prekrijte posudu krpom i ostavite testo da odstoji narednih pola sata.

 

Nakon toga sledi najzanimljiviji deo, pravljenje venca. Testo ponovo zamesite pa ga podelite na tri dela. Uzmite oklagiju i svaki deo duguljasto razvucite u valjak i ispletite po pletenicu čije ćete krajeve spojiti i napraviti venac. Zagrejte rernu i stavite vašu pletenicu u pleh obložen pek papirom da malo odstoji. Umutite jaje i pavlaku, premažite venac i stavite ga da se peče oko 30 min.

 

Neki vole da vaskršnju pletenicu dekorišu susamom ili makom, ali to je stvar izbora koju prepuštamo vama. Kada vaše umetničko delo bude gotovo, položite ga na oval i u njega poređajte obojena uskršnja jaja.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti