Injekcije matičnih ćelija pet puta efikasnije od klasičnih lekova za srce

Lekari su došli do rezultata da osobe koje su se povrgnule tretmanu ubrizgavanja matičnih ćelija, imaju manje šanse da se vrate bolničkom lečenju, ali i da su se njihove srčane funkcije drastično poboljšale

  • 0

Studija koja je pre godinu dana obuhvatila preko 1.000 ispitanika koji imaju hronična oboljenja srca pokazala je da ubrizgavanje matičnih ćelija u srce povećava šansu da pacijent preživi, jer su one pet puta efikasnije u lečenju u odnosu na konvencionalne lekove.

 

Uloga matičnih ćelija je prvenstveno bazirana na obnavljanju oštećenog tkiva u srcu i arterijama čoveka.

 

 

Prilikom ovog istraživanja, lekari su došli do rezultata da osobe koje su se povrgnule ovom tretmanu, imaju manje šanse da se vrate bolničkom lečenju, ali i da su se njihove srčane funkcije drastično poboljšale.

 

Ovaj vid lečenja, za sada je dostupan samo na specijalističkim istraživačkim centrima, gde se matične ćelije izvlače iz krvi ili koštane srži pacijenta.

 

 

Posle godinu dana lečenja zabeležena su samo 3 smrtna slučaja što je veliki pomak u modernoj medicini.

 

- Još uvek nije poznato koji tipovi matičnih ćelija najbolje deluju ili zbog čega su ovi tretmani kod nekih pacijenata uspešni, a kod drugih ne. Moramo pronaći razloge zbog kojih pacijenti ne reaguju jednako na ovakav način lečenja - rekao je doktor Enka Martin Rendon sa Univerziteta u Oksfordu.

 

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA