• 33

Vreme čitanja: oko 1 min.

PAZITE ŠTA JEDETE: Evo koje voće i povrće je najotrovnije!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi mi se radujemo proleću i prvim jagodama, trešnjama, paprikama ili paradajzu. Međutim, kada je u pitanju voće i povrće, neophodno je biti vrlo oprezan, jer nikad ne znate čime je i koliko ono prskano

  • 33

Uzgajivači voća i povrća ne biraju sredstva kada je potrebno da plasiraju svoje proizvode na tržište. Mnogi od njih prskaju biljke dozvoljenim, a neretko i nedozvoljenim, količinama problematičnih pesticida, koji definitivno nisu dobri za naš organizam, a posebno ne za decu, stare i osobe narušenog imuniteta.

Da bi upozorili stanovništvo na to u kojim se "zdravim" namirnicama skriva najviše otrova, američki Environmental Working Group svake godine objavljuje listu voća i povrća s najviše pesticida u sebiNavedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na dnu liste.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zato, stručnjaci savetuju da, kada god možete, kupujete voće i povrće od lokalnih proizvođača ili ono za koje ste sigurni da je organskog porekla. Ako ne znate koje je poreklo namirnica, onda obavezno pre upotrebe dobro operite, ogulite koru i, ako je moguće, voće ili povrće termički obradite.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Najotrovnije su definitivno jabuke. Verovali ili ne, u 99 odsto plodova naći ćete trag barem jednog pesticida. U krompiru ima najveća koičina pesticida prema gramu težine.

U samo jednom zrnu grožđa, graška, čeri paradajza, jagode ili celeru moguće je detektovati čak 15 različitih vrsta otrovnih supstanci. Takođe, podjednako su otrovni breskve, spanać, slatke i ljute paprike, nektarine, krastavci i ljute papričice.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nešto bezbednije za upotrebu su borovnice, zelena salata, kelj, šljive, trešnje, kruške, mandarine, šargarepa, boranija, bundeva, tikvice, maline, brokoli, smrznuti grašak, mladi luk, pomorandže, banane, paradajz, lubenica, ananas-dinja, gljive, karfiol, dinja.

Ono što je najbezbednije da se nađe na vašem stolu su grejpfrut, patlidžan, kivi, papaja, mango, špargle, luk, kupus, ananas, kukuruz šećerac i avokado.

(Telegraf.rs / EWG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • R

    6. maj 2014. | 20:39

    Šta je stvarna svrha ovakvih tekstova?

    Podelite komentar

  • Gongo

    6. maj 2014. | 21:44

    Izvini te dali smemo da pasemo travu.

    Podelite komentar

  • mihajlo1974

    6. maj 2014. | 21:04

    A sta da jedem onda?Meso nezdravo,voce i povrce otrovno!Voda zatrovana...itd.Moze li mi neko reci majku mu.

    Podelite komentar