MAGIČNE NAMIRNICE: Imate ih u frižideru, a leče opekotine od sunca

Iako ste možda mislili da krompir služi samo za pomfrit, ustvari može da skine i crvenilo od sunca. Takvih namirnica je mnogo, nikada ne biste pogodili koje su

  • 1

Uz zabavu na plaži lako se izgubi pojam o vremenu pa se i zaboravi dodatni sloj zaštitne kreme koji vam je neophodan kako ne biste izgoreli. Srećom, zaštita od opekotina dobijenih sunčanjem nalazi se u vašem frižideru. Donosimo spisak namirnica koje će ublažiti opekotine i smanjiti bol.

Krompir

Nije baš idealno rešenje ako pokušavate da smršate, ali neka vam bude pri ruci kao zaštita od opekotina u čemu će vam pomoći skrob koji sadrži. Isecite sirov krompir na komade i utrljajte na kožu. Možete ga i izrendati pa iskoristiti kao oblog za oštećenu kožu.

Ovsena kaša

Ako vam je celo telo izgorelo na suncu, ovsene pahuljice pružaju najbolju vrstu olakšanja.

Sameljite šoljicu ovsenih pahuljica u multipraktiku i dodajte u kupku koju ste spremili. Možete da ih stavite u gazu ili da ih prelijemo hladnom vodom i koristimo kao oblog svaka dva do četiri sata.

Zeleni čaj

Spojevi katehina koje sadrži, odlični su zaštitnici od štetnih sunčevih zračenja. Taninske kiseline pomažu sa smirivanjem bolnih opeklina. Istraživanja pokazuju kako samo dve čaše dnevno mogu da pruže malo dodatne zaštite od sunca. Ipak, treba uzeti u obzir da to ne može biti i jedina zaštita od sunca. Ukoliko ste dobili opekotine po licu, potopite dve vrećice zelenog čaja u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Taninske kiseline će olakšati bol.

Jagode

Izgnječite nekoliko zrelih jagoda u kašu i namažite preko opekotina. Isperite nakon nekoliko minuta. Tanin iz jagoda će smanjiti bol.

Krastavci

Ova namirnica može da ponudi zaštitu gotovo kao i proizvodi za sunčanje i to bez dodatnih štetnih konzervansa. Ako ste već izgoreli, zgnječite krastavac i nanesite na kožu.

Sirće

Deluje protivupalno. Ako vam je koža pocrvenela, utapkajte malo destiliranog belog sirćeta na opekotine da biste ublažili bol, ali samo ukoliko se nisu stvorili mehurići.

Neven

Ova biljka je prepuna protivupalnih svojstava zato je dobra za lečenje opekotina. Napravite oblog od nevenovog cveta i stavite ga na oštećenu kožu da bi ubrzali proces oporavka.

Zelena salata

Prokuvajte je u vodi, ocedite i ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Salatom potom nežno pređite preko nadražene kože.

Nemasno mleko

Nanesite hladno, ali ne previše, mleko za kožu koristeći čistu krpu ili gazu. Držite oblog 15 do 20 minuta i ponovite postupak svakih dva do četiri sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA