• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nećete verovati šta sve može da izleči lubenica!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leto je u punom jeku, a samim tim i je stigla i sezona slasnih lubenica, koje retko ko da ne voli. Pored toga što su fantastične za čišćenje bubrežnih i mokraćnih kanala ove zelene lopte mogu čuda da urade za vaše zdravlje

  • 2

Jedno parče lubenice ima samo 46 kalorija, a zadovoljava 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i 17 odsto vitamina A.

Takođe, ova poslastica sadrži 1,5 odsto više likopena (moćan antioksidans) nego veliki svež paradajz. Inače, likopen je izvrstan antioksidans koji sprečava slobodne radikale da naruše imunitet, a neka istraživanja su pokazala i da likopen, koji se nalazi u crvenom voću i povrću, može da smanji rizik od obolevanja od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/jiggoja Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/jiggoja

Španska studija objavljena u “Journal of Agricultural and Food Chemistry” je otkrila da lubenica deluje umirujuće posle napornih treninga. Stručnjaci kažu da je razlog tome činjenica da se u soku lubenice nalazi aminokiselina citrulin, za koju se veruje da poboljšava rad arterija i snižava krvni pritisak.

Foto-ilustracija: Miroslav Vajdić / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) Foto-ilustracija: Miroslav Vajdić / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Takođe, lubenica ima neverovatnu moć hidratacije, jer je čak 91,5 odsto lubenice voda i to je čini idealnom za leto, jer mnogi ljudi leti svoj organizam dovedu u stanje dehidratacije jer ne vode računa o količini tečnosti koju unose u organizam.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sanja

    7. jul 2014. | 23:31

    Kad sam bila trudna ja sam je jela nekontrolisano, a sad je i moje dete tamani njam njam

    Podelite komentar

  • Zvezdan

    8. jul 2014. | 17:18

    Posto su lubenice?

    Podelite komentar