Da li stvarno mora da se gladuje pre analiza krvi?

Kad god treba da idemo do laboratorije da damo krv, svi mi se trudimo da se pridržavamo saveta da ne jedemo ništa veče pred testiranje, a posebno da ne pijemo alkohol. No, da li to stvarno mora tako?

  • 2

Lekari obično preporučuju da se 12 sati pre davanja krvi u laboratoriji gladuje ili barem izbegava teška hrana. Međutim, nova studija pokazala je da za tim možda ipak nema potrebe.

Istraživači su koristili veliku bazu podataka kako bi proučavali analize krvi kod više od 16.000 muškaraca i žena. Oko 10.000 nalaza napravljeno je posle duže od osam sati gladovanja, a ostatak za manje od toga.

Zatim su dvije grupe praćene tokom 14 godina, kako bi proverili da li je nalaz onih koji su gladovali, ili onih koji nisu bio tačniji u predviđanju rizika od srčanih bolesti i smrti. Viši nivo LDL, ukupnog holesterola i triglicerida, bio je, očekivano, povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti i smrti.

Međutim, kada su upoređeni nalazi onih koji su gladovali i onih koji nisu, a u obzir su uzeti i faktori poput pola, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i slično, otkriveno je da su testovi podjednako dobro predviđali rizik od oboljevanja.

Studija je objavljena u online verziji žurnala “Circulation”.

- Nema jasnih podataka koji podržavaju teoriju o neophodnosti gladovanja pre davanja uzorka krvi na analizu. Vreme je da prestanemo da insistiramo na tome. Testovi onih koji nisu gladovali pružali su istu prognostičku vrednost, kao i testovi onih koji su gladovali - rekao je jedan od autora dr Sripal Bagalor, docent medicine u njujorškom Medicinskom centru “Langone”.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hromi

    19. jul 2014 | 11:29

    ne gladuje se zbog holesterola i riziko-faktora nego zbog šećera.

  • Cipe

    18. jul 2014 | 15:03

    Kora da se gladuje pre vadjenja ja sam u 9 sati uvece pojeo snikers a ujutru su ki nasli secer u krvi , a kad sam sutradan otisao sve je bilo u redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA