• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

JEDEMO SVINJE NA SEDATIVIMA: Pljeskavice su nam pune hormona!

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Toga nema na svega dva do tri mesta u Beogradu. Kod nas u roštilj meso stavljaju loj, soju, vodu i dodaju pileći MOM (mašinski otkošćemo meso) treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. A u kostima se deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici - kaže dr Miroslav Stojšić

  • 8

Gotovo da ne postoji meso ili proizvod od mesa koji je bez otrova ili aditiva. Ništa od toga nije bezbedno za decu i odrasle. Sve je prepuno hormona, emulgatora i antibiotika, pišu "Večernje Novosti".

Dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije, kaže da farmeri u stočnu hranu stalno ubacuju kokcidiostatike, koji se koriste kada živina dobije dijareju, i to najviše tri dana.

- Živina to jede 30 dana, poslednjih pet dana pred klanje ne. Ali on ne može da se neutrališe za to vreme, već ostaje u kostima i mesu. Kad to jede svakodnevno, živini se uništava tkivo štitne žlezde, dolazi do disbalansa hormona, i zato se utove do tri i više kilograma, za samo 35 dana. Čovek kada jeto to meso, do istog oštećenja dolazi i kod njega - kaže Stojšić.

Iza "ukusnih" pljeskavica često se krije i zabranjeni polifosfat.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- On utiče na obolevanje od raka debelog creva. Ništa bolje nije ni svinjsko meso jer se u njihovoj ishrani koristi puno hormona, antibiotika i sedativa. Zahvaljujući tome prase je za pet meseci zrelo za klanje  - kaže Stojšić.

On podseća da imamo pravilnik u kom piše da se meso za pljeskavice i ćevape pravi od junećeg mesa prve i druge kategorije, od dva odsto soli.

- Toga nema na svega dva do tri mesta u Beogradu. Kod nas u roštilj meso stavljaju loj, soju, vodu i dodaju pileći MOM (mašinski otkošćemo meso) treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. A u kostima se deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici - kaže ovaj stručnjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Izolator

    29. jul 2014. | 14:32

    Drzava i njeni inspektori su krivi sto to dopustaju....

    Podelite komentar

  • momazver

    29. jul 2014. | 19:30

    Pocetkom 70tih izbio je necuveni skandal u buducoj EU kada je iz Italije uvozeno najkvalitetnijhe telece meso u Holandiju,za decu.Da bi telad brzo dobila na velicini i kolicini Italijani/mafija/ su ih filovali hormonima,holandska deca jela ,pa su klinci od 3g izgledali kao oni od 6,a ovi ko desetogodisnjaci,a ovi poslednji vec i brade poceli da dobijaju/mozgovi su bili primereni stvarnom broju godina/.NIKO NIJE ODGOVARAO. Kod nas krajem 80-tih proslog veka u Plocici kod Kovina,cela farma krava/5oo grla/ iako overdoziranA antibioticimA umiralo je od bronhopneumonije .Neko *pametan* se setio i sve poslao na prinudno klanje i takvo meso PUSTIO u prodaju.To leto deciji kamp na Beloj Steni na Dunavu,*davio* se u sniclama i pecenju. OTKRIVENO...NEKAZNJENO...NIKO NIJE ODGOVARAO...Dodaci mesu u preradi..recimo ti nitriti,oni se u zelucu pretvaraju u nitrozoamine,a oni DIREKTNO PROIZVODE RAK.JOOOOOJ. MUKA MI JE.SVE JE LAZ I PREVARA

    Podelite komentar

  • Србин

    29. jul 2014. | 15:35

    Готови су - Доле влада!

    Podelite komentar