KONAČNO: Stiže pravi lek za ćelavost!

Kako su pokazala istraživanja, lek za koji leči poremećaje koštane srži pojedinim ljudima može da pomogne na da povrate izgubljenu kosu

  • 9

Najnovija istraživanja su dokazala da lek koji se koristi u lečenju poremećaja rada koštane srži pomaže i pacijentima koji boluju i od opadanja kose - alopecije areate.

Medicinski centar američkog Univerziteta Kolumbija nedavno je počeo da sprovodi istraživanje u kojem je korišćen lek "ruxolitinib", koji je odobren za lečenje poremećaja rada koštane srži, ali u svrhu izlečenja alopecije areate - najčešće vrste (kružnog) gubitka kose i autoimune bolesti od koje boluje jedan odsto muškaraca i žena, piše američki "Dejli njuz".

Naučnici s Kolumbije su otkrili da je lek u potpunosti vratio dlake na miševima tokoom pet meseci, a dr Rafael Klajn koji vodi istraživanje kaže da je "tek počelo testiranje na pacijentima, ali ako ovaj lek nastavi da pokazuje uspešnim i zdravim, to će biti neverovatno otkriće za sve koji se bore s ovom vrstom ćelavljenja".

Inače, nije poznato šta uzrokuje ovu vrstu alopecije, a prva istraživanja na sedam pacijenta su pokazala da je troje njih, koji boluju od srednje do jake alopecije areate, uspelo da povrati rast kose na oćelavljenim mestima tokom četiri do pet meseci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    19. avgust 2014 | 16:48

    Za sve iskompleksirane muskarcine. Celav sam, tako mi je genetika odredila i svidja mi se...

  • Mata

    19. avgust 2014 | 18:17

    Kad ce napravit neki antilek za otpadanje kose da nesisam ovo malo sta imam,ne bi brate kosu za sve pare

  • Vinograd

    20. avgust 2014 | 07:47

    Je l' postoji neko sredstvo za opadanje kose jer me smara da je brijem svaka 2 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA