ZBOGOM, NAOČARE: Ova kapljica će vam povratiti vid! (VIDEO)

Implant po imenu "Raindrop" (kišna kap) mogla bi da nam svima pomogne da se jednom zauvek rešimo nošenja naočara ili sočiva s dioptrijom

  • 1

Naučnici su razvili novu tehniku pomoću koje bi dioptrijske naočare mogle da postanu nepotrebne. Operacija uključuje stavljanje implantata, poznatih kao “Raindrop” ispod rožnjače što bi trebalo da umanji probleme sa kratkovidošću koja se javlja tokom starenja.

Naučnici se nadaju da će ovaj bezbolni postupak ublažiti prezbiopiju - oboljenje usljed kojeg se smanjuje sposobnost da se fokusirate na objekte u neposrednoj blizini. Nova tehnika bi mogla da zameni laserske operacije koje su se do sada smatrale jedinim dugoročnim načinom lečenja. Postupak traje samo 10 minuta, dok laserski hirurški postupak može trajati i do sat vremena.

Pedesetsedmogodišnja Linda Marengi je prva osoba u Britaniji koja je prošla proceduru.

- Kratkovidost me je dovodila do ludila, morala sam da škiljim dok sam čitala ili pisala. Radim u školi kao ekonom, pa stalno radim sa budžetskim tabelama na računaru. Nakon operacije je sve lakše - izjavila je Marengi.

Postupak košta oko 3.000 evra, a očni hirurg Mark Vevil pojasnio je da "Kišna kapljica" ne može zaustaviti proces starenja, ali da može da spreči gubljenje vida uzrokovanog procesom starenja.

(Telegaf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Žika

    29. avgust 2014 | 14:16

    3.000 evra? Hahahaha pa možda kupim za deset godina "uštede"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA