• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

MALI VODIČ ZA ZIMNICU: Evo kako da pečete paprike ako živite u gradu! (VIDEO) (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo da ste se odlučili za vikend s prijateljima u prirodi ili da odete kod rođaka na selo, nipošto nemojte paliti vatru na terasi, makar ove zime ostali bez ajvara. Ionako u njemu nema vitamina

  • 4

Pre nekoliko dana, na četvrtom spratu stambene zgrade na Novom Beogradu, u bloku 44, izbio je požar. Na sreću, i zbog pravovremene reakcije ekipe vatrogasaca, sve se završilo bez povređenih, i bez veće materijalne štete.

 

Kako je naknadno utvrđeno, uzrok požara bio je pečenje paprika na terasi. Naravno, zapitaćete se zašto bi neko palio vatru na terasi samo da bi ispekao paprike.

 

NEMA AJVARA DOK GA BABA NE NAPRAVI

 

Foto-ilustracija: Foter/mariaDuB

Foto-ilustracija: Foter/mariaDuB

 

Recepata za ajvar ima raznih, neko ga pravi s plavim patlidžanpm, neko ga melje, neko cepa, ali svako prvo mora da ispeče paprike. Svi će se složiti oko toga da je za onaj pravi ukus ajvara potreban dim. Paprike nije dovoljno samo ispeći, one se moraju ispeći na vatri, i dobro nadimiti. Ukoliko ne živite u kući s dvorištem ovo može biti problem, jer osim ako vam komšije nisu Indijanci, koji bi eventualno razumeli vaše dimne signale, logorska vatra na terasi definitivno nije dobra ideja.

 

... A SELO IZ DEVOJKE NIKAKO

 

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

 

Srbija svakako spada među zemlje u kojima emancipacija i razvoj građanske svesti pomalo ''zapinju''. Možda zbog ovih nedostataka, ili zato što se jednostavno nama novca za kvalitetan domaći ajvar, ljudi po starom, dobrom običaju, ''uzmu papriku u svoje ruke'', pa makar na terasi. Iako Beograd jeste urbana sredina, kad je građanska svest u pitanju, primećuje se nedostatak jasne, urbane ideologije. Neretko se dešava da, samo malo izvan strogog centra grada, neko ''okrene'' prase ispred zgrade.

 

ALTERNATIVA

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

 

Pečenje paprika i pravljenje ajvara može biti zabavno. Možete jedan jesenji vikend pretvoriti u izlet na Adi Ciganliji, Košutnjaku, ili kod prijatelja koji ima dvorište i, uz roštilj, baciti na vatru i paprike. Kada su paprike pečene, i pritom dobro nadimljene, sledi najteži deo posla, koji je svakako lakše obaviti u društvu, ljuštenje. Ostatak poduhvata možete nastaviti i kod kuće, bez straha da će se vaš, ili stan vašeg komšije, zapaliti.

 

A ZA PRVU POMOĆ...

 

Foto-ilustracija: Foter/markovskavesna

Foto-ilustracija: Foter/markovskavesna

 

Ako pravite lučane paprike ili vam treba neka manja količina pečenih paprika, možete ih ispeći na ringli ili u rerni. Dovoljno je preko ringle, ili rešetke u rerni, staviti aluminijumsku foliju, koju ćete posle pečenja, zajedno sa ostacima paprike koja se za nju zalepila, baciti u kantu za đubre. U rernu bi trebalo staviti i pleh ispod rešetke, jer će iz paprika, tokom pečenja, curiti voda.

 

Bilo da ste se odlučili za vikend s prijateljima u prirodi ili da odete kod rođaka na selo, nipošto nemojte paliti vatru na terasi, makar ove zime ostali bez ajvara. Ionako u njemu nema vitamina.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kri

    5. septembar 2014. | 14:44

    JA VOLIM AJVAR OD TETKE MAMIN I BAKIN OVI KUPOVNI SU BAS GROZNI NEMA NISTA LEPSEEEEEE KAD DOMACINNNNNNN NAPRAVIIIII

    Podelite komentar

  • Nani..

    2. septembar 2014. | 20:10

    Ali jos jedan savet:Ne radite to po stambenim zgradama i javnom zemljistu... zadovoljni mi,zadovoljni mi,ajvar i paprike! :)

    Podelite komentar

  • Srbin

    2. septembar 2014. | 21:15

    Pecemo zamrzivac,pecemo ajvar...

    Podelite komentar