• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije istina da slana hrana podiže pritisak!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Verovali ili ne, godinama su nas lekari držali u zabludi da je za hipertenziju glavni krivac prekomeran unos soli

  • 1

Lekari već dugo vremena upozoravaju sve svoje pacijente na negativan uticaj prekomerne konzumacije soli na krvni pritisak. Međutim, najnovije istraživanje nije pronašlo nikakvu vezu imeđu ove dve pojave.

Francuski istraživači su analizirali podatke preko 8700 osoba i zaključili da je teorija prema kojoj veći unos soli može dovesti do povišenog krvnog pritiska "prenaduvana". Cilj studije bio je da se proceni uticaj stila života i prehrambenih faktora na nivo krvnog pritiska.

Ilustracija: Kootenayspice.com Ilustracija: Kootenayspice.com

Iako nisu pronašli neposrednu vezu, istraživači su primetili da su ispitanici koji su bolovali od hipertenzije takođe konzumirali znatno više soli nego osobe čiji je pritisak bio unutar normalnih granica. Zaključili su da so na različite načine utiče na ljude.

Ponudili su još jednu misao za razmišljanje: drugi faktori stila života, poput konzumacije alkohola, uzrasta i indeksa telesne mase (BMI), čvrsto su povezani s porastom krvnog pritiska.

- Ako želite da snizite svoj krvni pritisak ili osigurate onaj optimalni, konzumirajte voće i povrće - glasni jednostavni savet istraživača.

Foto: Foter/Flickr/Leonid Mamchenkov Foto: Foter/Flickr/Leonid Mamchenkov

Hipertenzija je najraširenija hronična bolest širom sveta. Smatra se za "tihog ubicu", jer tek u retkim slučajevima pokazuje očigledne simptome - većinom su pogođene osobe nesvesne svog povišenog pritiska.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragisa

    23. septembar 2014. | 19:20

    Lekari i naucnici nemaju blage veze sa zivotom.Lupardaju sve i svasta.

    Podelite komentar