• 33

Vreme čitanja: oko 4 min.

ZABLUDE O ZDRAVOJ HRANI: Čaj, borovnice i beli luk baš i nisu toliko dobri za nas!?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljudi oduvek teže večnom životu, što vidimo i u mitovima, gde junaci poput Herkula ili Gilgameša, pokušavaju da pronađu biljku koja će im podariti besmrtnost. Njihova potraga bi se danas verovatno nastavila u supermarketima, u odeljku sa zdravom hranom, gde bi do iznemoglosti proučavali svojstva super-zdravih namirnica, čiji se učinak na naše zdravlje veliča u medijima. Ali šta je od toga istina?

  • 33

Super-zdrave namirnice su neprerađene i čine čuda za naše zdravlje, jačaju imuni sistem, čuvaju nas od bolesti, produžavaju život, a da ne pominjemo da pojačavaju intelektualne sposobnosti i osvežavaju dah. Sve u svemu, o ovim namirnicama kruže hvalospevi da su elksir mladosti, ali pogledajmo šta je od toga istina.

ZELENI ČAJ

Kažu: U poslednjih nekoliko godina, zeleni čaj je popularizovan kao eliksir zdravlja. Tradicionalno se pije u Japanu, a od nedavno i na zapadu, umesto crnog čaja. Zeleni čaj, za razliku od crnog, napravljen je od nefermentisanog lišća (crni čaj se pravi od istog lišća samo fermentisanog). Ovi, minimalno prerađeni listovi, sadrže visoku koncentraciju antioksidanasa (posebno EGCG) za koji entuzijasti tvrde da sprečava rast ćelija raka. Zeleni čaj, takođe, navodno snižava nivo holesterola i pomaže kod Alchajmerove bolesti.

Istina: Nema sumnje, zeleni čaj je zaista dobar za vas, ako ne pijete više od tri šolje dnevno, posebno ako ga uporedimo s gaziranim pićima ili kafom. Ali istraživanja pokazuju različite rezultate kad je smanjenje holesterola u pitanju (pokazalo se da smanjuje nivo holesterola generalno, ali nivo lošeg holesterola je ostao nepromenjen). Druga istraživanja pokazuju da zeleni čaj može da neutrališe dejstvo nekih lekova kooje uzimaju oboleli od kancera. S druge strane, ako se konzumira vreo, može povećati rizik od nastanka raka jednjaka, posebno kod pušača i kod onih koji piju alkohol. A šta je s Alchajmerom? Nikada nije sprovedeno istraživanje na ljudima o uticaju zelenog čaja na Alchajmerovu bolest.

Foto: FreeDigitalPhotos.net/zirconicusso Foto: FreeDigitalPhotos.net/zirconicusso

BELI LUK

Kažu: Svi vole beli luk. Zgodna koincidencija. Još je i super-zdrav, kažu zagovornici. Glavna aktivna supstanca u belom luku je alium, i sadrže ga sve vrste belog luka, čak i onaj u prahu. Beli luk snižava krvni pritisak, kao i holesterol, zatim sprečava oboljenja srca, uništava ćelije raka, leči infekcije i šta sve ne.

Istina: Slobodno jedite beli luk, ako volite. Ali što se njegovih super-moći tiče, tu nešto smrdi. Istraživanja su pokazala da beli luk delimično utiče na dobrobit našeg zdravlja, ali da nije od presudnog značaja. Većina studija koje pokazuju da beli luk doprinosi zdravlju koncentrisana je oko, takozvane, mediteranske dijete, tokom koje se jede dosta belog luka, ali i seže voće i povrće, hleb od punog zrna, nezasićene masti, crveno vino, i druge zdrave namirnice. Dijeta je u celini jako dovra za zdravlje, ali uglavnom zbo dobro izbalansirane ishrane.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Praisaeng Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Praisaeng

CRNA ČOKOLADA

Kažu: Prve objave da je crna čokolada dobra za zdravlje sigurno su obradovale mnoge. Em je ukusna, em je zdrava. Donekle je to i istina. Crna čokolada sadrži flavanoide, antioksidanse koji pomažu kod visokog pritiska, smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, pomažu kod dijabetesa, smanjuju stres, pospešuju moždane aktivnosti.

Istina: Istraživanja o uticaju crne čokolade na zdravlje nisu neosnovana, ali nema čvrstih dokaza da ona zaista deluje. Postoje neki dokazi da snižava krvni pritisak, ali nema nikakvih dokaza da deluje preventivno protiv srčanih oboljenja. Takođe, proizvodi od čokolade su obično sa šećerom, što povlači druga zdravstvena pitanja. Držite se crne čokolade s visokim procentom kakaa (70% ili više), i jedite je umereno.

Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros

LANENO SEME

Kažu: Laneno seme spada u super-zdrave namirnice, smanjuje nivo holesterola u krvi, deluje preventivno protiv srčanih oboljenja, bogato je vlaknima, što znači da je dobro za varenje. Takođe sadrži omega tri masne kiseline i druge aktivne supstance.

Istina: Kao prvo, ako koristite laneno ulje, treba da znate da je ono lišeno većine važnih sastojaka. Istraživanja su pokazala da konzumiranje semenki lana utiče na holesterol, ali privremeno, samo dok traje svakodnevno unošenje. Ako koristite mleveni lan imaćete dobrobit od toga, ali morate ga jesti svakodnevno.

Semenke sprečavaju nastanak raka prostate

Foto-ilustracija: Foter/sean dreilinger Foto-ilustracija: Foter/sean dreilinger

NAR

Kažu: Sok od nara važi za čudo od soka koje smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže kod bolesti srca, preventivno deluje kod oboljenja prostate, sprečava impotenciju, i čini još neka čuda za vaše zdravlje. Sadrži vitamin C, vitamin B5, kao i moćne antioksidanse.

Istina: Kao i druge super-zdrave namirnice, nar je zaista dobar za zdravlje, ali istraživanja pokazuju da nema čvrstih dokaza da on deluje kod navedenih problema. Vodećoj kompaniji soka od nar zabranjeno je od strane suda da promoviše svoje proizvode kao lekove za srce, prostatu i impotenciju. Naravno, slobodno konzumirajte sok od nar, svakako je zdraviji od koka-kole.

Foto-ilustracija: Foter.com / Fir0002 Foto-ilustracija: Foter.com / Fir0002

BOROVNICE

Kažu: Ljubitelji borovnice pripisuju razne super-moći ovom bobičastom voću. Sadrže vitamin K, vitamin C, mangan i važne antioksidanse. Borovnice pomažu kod srčanih oboljenja, kancera i pospešuju moždane funkcije.

Istina: Neka istraživanja su pokazala da među ljudima koji redovno jedu borovnice zaista ima manje srčanih udara, ali ne postoje čvrsti dokazi da borovnica sprečava infarkt. Neke laboratorijske studije su pokazale da borovnica zaista ima svojstva koja suzbijaju ćelije raka, ali nije dokazano da u ljudskom organizmu deluje isto kao i u pretrijevoj šolji. Što se tiče poboljšanja memorije, nisu rađene nikakve veće studije, a manje studije, koje su rađene, pokazale su da postoji uticaj, ali nedovoljan da bi se bilo šta moglo zaključiti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zaključak je da su super-zdrave namirnice zaista dobre za vas, ali više su kao smotani Klark Kent, nego kao Supermen. Aktivne supstance koje sadrže ove namirnice vam mogu pomoći, ali nisu u stanju da preskoče visoku zgradu. Za optimalno zdravlje potrebna je izbalansirana ishrana, s puno voća i povrća, umerenim unošenjem mesa i minimalnim konzumiranjem šećera. Svi ovi proizvodi su na ceni, i pametnije je novac potrošiti na neke druge, takođe zdrave namirnice, nego davati više novca za neproverene glasine.

(Telegraf.rs / AlterNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • iThink

    30. septembar 2014. | 22:40

    Ma pricajte vi sta hocete, ali nema bolesti koje ne moze izlijeciti bijeli luk (msm na virusne bolsti)

    Podelite komentar

  • Даре

    1. oktobar 2014. | 00:28

    Мој ђале неможе дан да замисли без белог лука..до душе он га једе зато што воли а не због здравља..преxладио се није има 20 година и више а камоли нешто друго

    Podelite komentar

  • jagodinac

    30. septembar 2014. | 22:49

    I? Znachi sve u svemu kad telo pochinje da otkazuje nema te hrane koja ce ga povratiti. Ne pomazhe tu nikakva zdrava hrana niti nezdrava mozhe da odmogne. Kad DNK pochne da se obnavlja nenormalno nema tu spasa.

    Podelite komentar