• 11

Vreme čitanja: oko 1 min.

OPREZ: Prženje na suncokretovom ulju najotrovnije!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi kupuje isto ulje, i to uglavnom suncokretovo i biljno, a zagrevanjem ovih ulja, kao i sojinog i kukuruznog, stvaraju se štetna jedinjenja, koja kroz hranu dospevaju u organizam i nanose mu štetu

  • 11

Izbegavajte pripremanje hrane sa ovim uljima i koristite neke zdravije varijante. Najzdravija ulja bogata su mononezasicenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje održavaju nivo holesterola. Evo koja ulja je najbolje koristiti:

 

Orahovo ulje

 

Najbolje ga je unositi sirovo jer je bogato alfa-linolenskom kiselinom, koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Salatnim prelivima daće lep orašast ukus, a možete njime preliti i mahunarke ili prokelj kuvane na pari, premazati ribu s roštilja pre posluživanja ili ga dodati testenini sa začinima.

 

Foto-ilustracija: Foter/Wonderlane

Foto-ilustracija: Foter/Wonderlane

 

Susamovo ulje

 

Bogato je mono i polinezasićenim kiselinama koje su dobre za srce, a sadrži i linolensku kiselinu, koja smanjuje nivo lošeg holesterola. Obično se koristi za salatne prelive i marinade, a može i se zagrevati na većoj temperaturi.

 

Maslinovo ulje

 

Bogato je mononezasićenim kiselinama koje snižavaju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Već dve kašike ulja na dan, rizik od srčanih oboljenja smanjuju za pola, pokazalo je jedno špansko istraživanje. Koristite ga u marinadama za ribu, piletinu i posno meso, u salatnim prelivima ili dinstanim jelima. Dinstajte na njemu uvek na srednjoj vatri jer na jakoj počinje da dimi.

 

Foto-ilustracija: Foter/Monica Arellano-Ongpin

Foto-ilustracija: Foter/Monica Arellano-Ongpin

 

Kikirikijevo ulje

 

Ulje kikirikija bogato je vitaminom E i mononezasicenim kiselinama. Bogato je i fitosterolima, jedinjenjima koja održavaju nivo holesterola blokirajući njegovu apsorpciju u tankom crevu. Može se zagrevati na visokim temperaturama.

 

Ulje lana

 

Bogato je zdravim omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama, a dobro je za zdravlje srca, raspoloženje i pamćenje. Ima jak orašast ukus, ali vrlo je osetljivo pa ga čuvajte u malim količinama u frižideru i koristite sirovo.

 

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Alex

    19. oktobar 2014. | 15:22

    Da probamo sa motornim uljem mozda je zdravije od suncokretovog ili biljnog.

    Podelite komentar

  • Tutor

    19. oktobar 2014. | 13:32

    Mast je zakon!

    Podelite komentar

  • Maki

    19. oktobar 2014. | 13:27

    Od ovih "naucnika" I njihovih teorija mi je muka.

    Podelite komentar