(VIDEO) Ovako izgleda kada paralizovan čovek prohoda!

Darek Fiduka je prvi paralizovan čovek na svetu koji je ponovo prohodao zahvaljujući pionirskom otkriću transplatacije ćelija iz nosnih šupljina, koje pospešuju regeneraciju nerava

  • 0

Jedan od naučnika koji je učestvovao u ovom poduhvatu, profesor Džefri Rajsman, prokomentarisao je da Darek Fiduka svojim prvim koracima "pravi istoriju" i da su oni "impresivniji nego prvi koraci koje čovek napravio na Mesecu".

Fiduka, četrdesetogodišnji bivši vatrogasac, do nedavno je bio paralizovan od struka na dole. Paralizu je izazvala povreda kičme koju je Darek dobio 2010. godine prilikom napada nožem koji je tada doživeo.

Njegova kičma je bila toliko oštećena da su svi bili ubeđeni da nikada više neće prohodati, ali zahvaljujući revolucionarnom otkriću stimulacije regeneracije nervnih ćelija, on je ponovo prohodao.

Naime, nervno tkivo iz nosnih šupljina, zaduženo za čulo mirisa, konstantno se regeneriše i presađivanjem ćelija koje stimulišu regeneraciju u oštećeno nervno tkivo kičme, stimuliše se regeneracija nervnih vlakana koja se inače ne regenerišu, što je bila glavna prepreka da se do ovog otkrića dođe ranije.

- Verujemo da je ovo revolucionaran postupak i da će doneti istorijske promene za one koji do sada nisu imali nade - rekao je Rajsman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA