BIZARNO: Jeste li znali da je ljudska kaka vrlo moćan lek?

Nakon banke krvi i banke sperme, u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je pre par godina i prva banka kake, OpenBiome, koja poziva građane da daju svoju stolicu kako bi pomogli obolelima od bolesti organa za varenje

  • 1

Banku kake osnovao je Mark Smit nakon što je uvideo probleme s kojima se susreću bolnice u prikupljanju uzoraka fecesa za svoje pacijente koje muče bolesti digestivnog trakta.

Prikupljeni feces koristi se u fekalnoj transplantaciji (transplantaciji crevne flore), jednom od najnovijih medicinskih načina lečenja pojedinih crevnih oboljenja, kao što je nosokomijalna dijareja od koje svake godine oboli više od 500.000 Amerikanaca.

Danas, OpenBiome snabdeva 122 medicinskih ustanova u 33 američke države.

- Tretman, u kojem se koriste pilule proizvedene od sveže stolice, jednostavan je i jeftiniji od klasičnog lečenja lekovima. Unošenje u organe za varenje zdrave bakterijske flore pomaže da bolesnik brzo ozdravi - objašnjava gastroeterolog Hari Sokol.

Svaki davalac kake - po mogućstvu mlađa osoba, mora najpre da prođe lekarski pregled. Ukoliko je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, davalac je dužan da u određenom periodu u banci provodi 30 minuta dnevno. Prilikom svake posete dobija 40 dolara (oko 30 evra).

Kako bi privukla nove donatore, banka je, u zavisnosti od "doprinosa", izmislila nadimke: "Super Pooper". "King of Poop" i "Winnie the Poo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA