Marihuana ne smanjuje IQ, osim u medijima

Ako ste čuli na televiziji da konzumiranje marihuane utiče na opadanje inteligencije, nemojte im verovati. Postoje razna istraživanja o tome, a mediji prenose šta im se sviđa

  • 12

Marihuana je u nekim državama legalizovana, ali u većini zemalja je i dalje zabranjena, iako dekriminalizovana. Utoliko je veći značaj svih istraživanja koja se tiču toga da li je ova biljka sa psihoaktivnim dejstvom štetna ili ne.

 

Jedno istraživanje iz 2012. godine, na “Duke University”, pokušalo je da pronađe navodnu vezu između redovnog konzumiranja marihuane i opadanja IQ kod tinejdžera. Rezultate ovog istraživanja mediji su tretirali kao strašno upozorenje i poslednju reč nauke o toj temi.

 

Ovo je, naravno, postalo i velika smetnja svakome ko bi pokušao da legalizuje marihuanu, bilo u potpunosti ili samo u medicinske svrhe. Međutim, oni koji razumeju kako funkcionišu istraživanja koja finansira vlada, posumnjali su u celu priču i ispitali detalje. Naravno, na mnoga pitanja u vezi s tim istraživanjem nije odgovoreno.

 

 

Za početak, koliko pouzdana može biti studija u kojoj je učestvovalo samo 38 ispitanika? Drugo, šta je učinjeno da se eliminišu drugi faktori koji bi mogli uticati na opadanje IQ?

 

Zatim imamo sledeću situaciju: Šest meseci nakon što je studija objavljena, u istom časopisu, urednici su izričito izjavili: “Iako bi bilo prejako reći da je teorija (misli se na pomenutu studiju) oborena, metodologija jeste bila manjkava, a zaključci izvedeni iz rezultata preuranjeni”.

 

 

Mediji, naravno, ovu objavu nisu preneli javnosti ni izbliza u onoj meru kao što je bio slučaj s prvom objavom, a prilično su ignorisali i rezultate jednog mnogo obimnijeg istraživanja, sprovedenog s istim ciljem na “University College of London”.

 

Ova studija sprovedena je u Bristolu (Velika Britanija) na mnogo većem uzorku adolescenata, njih 2.612, i pratila je rezultate IQ testova tokom sedam godina, odnosno, između osme i 15. godine adolescenata koji su učestvovali u istraživanju. Studija je uključila i druge faktore kao što su upotreba alkohola, cigareta i uticaj kućnog vaspitanja.

 

Nije pronađena nikakva veza između konzumiranja marihuane i opadanja IQ, a jedini faktor koji se mogao dovesti u vezu s inteligencijom jeste upotreba alkohola. Što se tiče marihuane, čak ni često konzumiranje nije uticalo na inteligenciju – piše “The Washington Post”.

 

 

Ali, naravno, nećemo dočekati izvinjenje medija što su tako olako prihvatili i preneli rezultate i pogrešne zaključke prvog istraživanja.

 

(Telegraf.rs / HighTimes)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • марко

    29. oktobar 2014 | 20:24

    Ма да, наркомани су иначе сува интелигенција

  • Ma jok

    29. oktobar 2014 | 20:22

    Sve je to lepo i krasno,ali,kao nekadasnji redovni konzument marihuane,izjavljujem da utice na smanjenje interesovanja za bilo sta u zivotu. Nista me nije zanimalo,na svako pitanje sam imao odgovor:"Svejedno". Stajem u pola recenice,zaboravljam sta sam pricao... nije bas toliko bezazleno

  • Okrutni

    29. oktobar 2014 | 20:12

    Dje je svijet posao ,strasno Niste svijesni koliko je ovo stetno po zdravlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA