• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto bi mleko trebalo da pijete BAŠ svaki dan!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ne želite da tokom života obolite od dijabetesa ili začepljenja krvnih sudova, važno je da u svoju ishranu uvrstite mleko i mlečne proizvode, na redovnoj bazi

  • 6

Ključni sastojak mleka i mlečnih proizvoda, konjugovana linolna kiselina (CLA), ima višestruko pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, zaključak je najnovijih kliničkih studija.

Konjugovana linolna kiselina predstavlja heterogenu grupu kiselina, i prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Njeno blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi se povezuje sa pojedinim izomerima, koji sprečavaju procese koji vode ka aterosklerozi, dijabetesu, hroničnim upalama i karcinomu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Pored toga, nedavna klinička istraživanja su pokazala da CLA menja odnos masnog i nemasnog tkiva u organizmu, redukuje akumulaciju masti, pri tome povećavajući proizvodnju energije iz masti.

CLA iz mleka je posebno značajna za ljude koji vežbaju i bave se fitnesom, jer pozitivno deluje na održavanje ili čak povećavanje mišićne mase, čak i tokom dijete.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Marin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Marin

Optimalna količina ove izuzetno korisne kiseline se može uneti redovnom ishranom obogaćenom mlečnim proizvodima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • No comment

    5. novembar 2014. | 18:39

    Glupost! Kad bi ljudi shvatili koliko je mleko stetno, nikada ga ne bi pili. Lepo kazu da smo mi jedini sisari koji nastavljajuda piju mleko drugih zivotinja posle sisanja...

    Podelite komentar

  • AleksaNs

    5. novembar 2014. | 18:16

    Svi pričaju o kalcijumu u mleku, a niko ne govori koliko je potrebno i magnezijuma da bude u namirnici koja ima kalcijum, mora biti skoro u idealnom odnosu da bi bilo koristi za čoveka, a u mleku skoro da mg-a i nema, dalje, mleko zbog prevelike količine proteina bespotrebnih, pravi kiselinu u organizmu, pa telo mora da vadi elemente kalcijuma i sl.koji su bazni, da reši problem kiselosti, jer kalcijum u mleku je slabo iskoristiv, stanja se drastično pogoršavaju ako koristimo prerađevinje, što dalje to gore, počev od jogurta, smadi sir, tvrdi sir, sve puno šećera. Glavni problem i najveći je kazein u mleku, kada ćete o njemu govoriti, jedan od najvećih pokretača tumora, šta je sa njim, u mleku ga ima u izobilju. U sveže ceđenom soku šargarepe imate 100 puta više kalcijuma nego u litri mleka, ali i sve ostalo što treba pored kalcijuma. Ako ne verujete u ovu priču, kada vam dođu gosti, naseckajte ima sira, pre večere, da vidite kako ćete ih zasititi, jer se izuzetno teško vari i sporo

    Podelite komentar

  • jagodinac

    6. novembar 2014. | 00:52

    Mleko koje kupujemo u prodavnici je mleko lisheno svega korisnog. Obichna belo obojena voda. Glavni enzimi su unishteni preradom i zagrevanjem. Jedino bi se jogurt mogao smatrati korisnom preradjevinom od mleka.

    Podelite komentar