Evo kako da vas nikad ne strefi šlog!

Pravilna ishrana, manje soli, izbegavanje cigareta... sve su ovo preduslovi da izbegnete moždani udar

  • 2

U časopisu "Stroke" nedavno su objavljene nove preporuke udruženja “American Heart Association” za prevenciju moždanog udara, koje podstiču zaštitu zdravlja kardiovaskularnog sistema. Radi se o preporukama za primarnu prevenciju koja se odnosi na osobe koje još nisu doživele šlog.

Odbor koji je sastavljao preporuke je razmotrio sva dostupna istraživanja i kliničke studije da bi ponudio smernice koje se zasnivaju na čvrstim dokazima. U cilju smanjenja rizika od moždanog udara, među preporuke spadaju mediteranska ishrana, s redovnim unosom orašastih plodova, manji unos soli u ishrani, prekid pušenja...

Stručnjaci, takođe, napominju da je jednom godišnje potrebno posetiti lekara radi kontrole krvnog pritiska koji, ako je blago povišen, treba lečiti i biti fizički aktivan, pravilno se hraniti i održavati poželjnu težinu.

Ko ima visok krvni pritisak trebalo bi redovno da ga proverava kućnim aparatom za merenje pritiska. Ako terapija za visoki krvni pritisak ne deluje ili pacijent od lekova ima neželjene pojave, treba da se posavetuje sa lekarom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frajla

    18. novembar 2014 | 09:05

    Sve je to ok, ali stres je stres! Od stresa je nama sve to...

  • JANA

    18. novembar 2014 | 16:26

    aLI NEIZBEZNI STRES MANJE UZIMA DANAK UZ BAREM IZBEGAVANE OSTALIH RIZIKA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA