Astma je opasnija nego što ste mislili!

Pored toga što izaziva gušenja opasna po život, astma povećava rizik za infarkt

  • 3

Osobama koje pate od astme preti veći rizik za srčani udar (infarkt), objavili su američki naučnici s Klinike Majo, piše "Health Day".

Prema njihovim rečima, povećanje rizika je bilo najizraženije kod pacijenata koji su zbog kontrole astme morali svakodnevno da uzimaju lekove. Novi su nalazi prikupljeni od 543 osobe koje su pretrpele infarkt i 543 osobe iz kontrolne grupe.

Nakon što su uzeli u obzir faktore poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska, pušenja, dijabetesa i previsoke koncentracije holesterola u krvi, istraživači su izračunali da su pacijenti s aktivnom astmom imali prosečno 70 odsto veći rizik za infarkt.

Naučnici veruju da je uzrok tome činjenica da astma i infarkt mogu da imaju neke zajedničke uzroke, a pored toga hronični upalni procesi povezani s astmom mogu dovesti do povećanja rizika za srčani udar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    19. novembar 2014 | 00:44

    Ja koristim Symbicort, a Ventolin retko, da li je i Symbicort stetan po Srce ili se misli samo na Ventolin?I moze li mi se ikako poboljsati stanje, jer ako ne uzmem Simbicort i jedan dan odmah mi bude tesko, ne mam neke teske napade u zadnjih par godina ali ipak mi treba Symbicort...Inace imam 18 godina xD

  • KikBox

    18. novembar 2014 | 11:40

    Znaci,meni je jos malo kraj? :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA