Znate li koliko dugo može da izdrži naša bešika, a da se ne upiškimo?

Zima je doba godine kada su vrlo česte urinarne infekcije i upale bešike. Zato je važno da znate koji su to parametri koji govore da je s vama sve u redu, a kada je trenutak da se zabrinete i posetite lekara

  • 0

Kako pokazuju opsežna istraživanja urologa, zdrava bešika prosečne odrasle osobe u stanju je da u sebi uskladišti oko pola litre tečnosti, što je otprilike dve pune čaše mokraće.

 

Toliko će podneti vaši mišići zatvarači, takozvani sfinkteri, pre nego što vas okolni nervni panično ne upozore da je krajnje vreme da odete da mokrite, inače će biti zlo i naopako.

 

 

Eh sad, da li ćete imati potrebu da u toalet odete pre ili kasnije, zavisi od toga koliko ste vode i drugih napitaka uneli u sebe i kojom brzinom ste pili.

 

Međutim, ukoliko vam se dešava da nevoljno "ispuštate" manje količine mokraće, ne bi bilo loše da se javite lekaru da biste proverili da li je samo u pitanju blaga upala mokraćnih kanala ili da možda nemate pesak.

 

PROČITAJTE I: Boja urina otkriva da li ste bolesni i šta vam tačno fali! (INFOGRAFIK)

 

 

 

 

Ali, ako se stanje nastavi, moguće je da vam, narodskim jezikom rečeno, “popušta bešika”, odnosno da su sfinkteri oslabili i ne obavljaju svoj posao, a to stanje naziva se inkontinencija.

 

 

(Telegraf.rs /Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA