• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

SARMA, PODVARAK, RASOL: Kiseli kupus zdravlje čuva!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna stara poslovica kaže da “onaj ko brine o zdravlju jede kiseli kupus!”, sada to to potvrđuju i naučna istraživanja

  • 1

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da je kupus izuzetno zdrava namirnica, a posebno onaj iz kace!

Po sadržaju vitamina C kupus je rame uz rame s limunom, a kad je ukišeljen, bogat je fitonutrijentima, jedinjenjima sumpora koji štite od raka želuca i pomažu u isceljivanjuo štećenja na koži izazvanih prekomernim izlaganjem UV zracima.

Foto-ilustracija: Foter/lizardphoto Foto-ilustracija: Foter/lizardphoto

Evo šta još krije kiseli kupus:

Vitamin B12

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, izuzetno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnog nivoa gvožđa u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vredna hrana vegana i vegetarijanaca.

Foto-ilustracija: Foter/Fooding Around Foto-ilustracija: Foter/Fooding Around

Dobre bakterije

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne efekte na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentisanim proizvodima. Često konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u sistemu za varenje, dokazano pomaže da se smiri bol u želucu, a pritom jača i imunološki sistem.

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Kiseli kupus kao lek

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i lekovita svojstva: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podmlađuje, pomaže kod izgradnje kostiju, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva na njihovu mikrofloru, podstiče i izlučivanje štetnih materija iᴢ organizma te čisti i regeneriše jetru, blagotvorno deluje i na funkcionisanje srca i krvotoka, jer snižava povišeni holesterol, pospešuje zarastanje rana, te pozitivno deluje i na funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tokom procesa fermentacije, pa je zato najbolje jesti ga svežeg.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Domoljub

    20. decembar 2014. | 03:18

    Mislite na kiseli kupus gospodjo.

    Podelite komentar