U litri soka i do 100 grama šećera!

Nutricionisti upozoravaju da se samo od jedne čaše soka dnevno može dobiti i do pet kilograma godišnje

  • 0

Osim gaziranih sokova, i ledeni čajevi i voćni sokovi su bogati šećerom, pa se tako u litri soka može naći i po pet, šest velikih kašika šećera.

Primera radi, u soku od jabuke koji je, kako kažu proizvođači, 100 odsto voće, samo u 100 mililitara nalazi se 10,3 grama šećera, što znači da u litri soka ima čak 103 grama šećera.

Tako građani koji piju litar ovakvog soka dnevno godišnje unesu i do 37 kilograma šećera samo od ove namirnice.

Nutricionista Ljubomir Pfaf upozorava da se dnevne potrebe šećera kod odraslog čoveka kreću od 120 do 400 grama, u zavisnosti od energetskog trošenja.

- Čaša, to jest 200 mililitara soka dnevno nije puno ukoliko se radi o prirodnom šećeru, to jest čistoj fruktozi, a istovremeno je konzument aktivan i troši se. Često se zanemaruje činjenica da kada je mala energetska potrošnja, i sokovi stvaraju masno tkivo - kaže Pfaf.

Nutricionista Nemanja Kamenica napominje da su ipak gazirana pića najveći izvor šećera, pa se tako u litri može naći čak desetak kašika belog zaslađivača.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošaca Srbije (NOPS), kaže da će uskoro biti donesen novi pravilnik o deklaracijama, koji će na precizniji način informisati potrošače o specifikacijama sokova.

- Na zahtev NOPS-a u novi pravilnik uvršteno je da na deklaraciji soka, pored energetske vrednosti, proizvođači moraju istaći i količinu masnoće i šećera - naveo je Papović.

(Izvor: Alo / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA