Ovo je šest fraza o hrani koje treba izbegavati ako želite da smršate!

Utapanje negativnih emocija, tuge ili depresije u hrani vodi prejedanju. Nijedna dijeta ne može vam pomoći da smršate dok ne raščistite svoj odnos s hranom. Jedite zbog užitka, a nemojte hranu koristiti kako bi se bolje osećali jer ćete na kraju to povezivati s osećajem prijatnosti što će stvoriti svojevrsnu zavisnost, upozoravaju nutricionisti

  • 1

Čovek može sam sebi biti najgori neprijatelj, naročito kad je u pitanju hrana, tvrde nutricionisti. Fraze kojima sami sebi serviraju pre ili nakon jela mogu više naštetiti nego koristiti i stvoriti loše prehrambene navike, piše The Huffington Post.

 

Danas je bio loš dan, poješću čokoladu

 

Utapanje negativnih emocija, tuge ili depresije u hrani vodi prejedanju. Nijedna dijeta ne može vam pomoći da smršate  dok ne raščistite svoj odnos s hranom. Jedite zbog užitka, a nemojte hranu koristiti kako bi se bolje osećali jer ćete na kraju to povezivati s osećajem prijatnosti što će stvoriti svojevrsnu zavisnost, upozoravaju nutricionisti.

 

Ne bi trebalo to da jedem

 

Negativne misli mogu uništiti način na koji gledate na hranu. Umesto da uživate u hrani, vi već planirate kako ćete preskočiti sledeći obrok ili više vežbati. Međutim, takvim stavom hranu povezujete s kaznom zbog čega se možete osećati kao da trebate da zaslužite hranu.

 

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

 

Ne bih smeo /la to da jedem

 

Umesto stvaranja popisa sa zabranjenom hranom, treba naučiti kako u njoj uživati u umerenim količinama. Time se uči kontroli koja osim na ovom polju može dobro doći i u drugim segmentima života.

 

Probaću ponovo ispočetka u ponedeljak

 

Svima se može dogoditi da pokleknu tokom dana, ali to ne znači da treba čekati ponedeljak da bi se vratili zdravim navikama ili dijeti. Bitno je nastaviti u istom tonu već pri sledećem obroku. Time se povećavaju šanse da ćete istrajati u novom režimu.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Zavisan/na sam od šećera

 

Govoriti sebi da ste zavisni od šećera ili od bilo koje druge hrane, postaje samoispunjavajuće proročanstvo, poručuju nutricionisti. Time svom mozgu dajete instrukcije kako se treba ponašati. Stoga umesto da određena hrana ima nadmoć nad vama preuzmite kontrolu i uživajte u onome što jedete.

 

Jednostavno ne mogu kontrolisati svoj apetit

 

Što se više time zamarate, to je gore. Jednostavno se treba opustiti dok jedete i verovati kako znate izabrati najbolje za sebe. Slušajte svoje telo i nemojte dopustiti da hrana ima nadmoć nad vama. Vi kontrolišete svoj izbor, a ne on vas, savetuju nutricionisti.

 

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata hr.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA