• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

HRVATI TVRDE: Maslinovo ulje iz prodavnice nije za ljudsku ishranu!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je maslinovo ulje zdravo, lekari i nutricionisti napominju svakodnevno. Međutim, “ekstra devičansko” ulje kojim nas mame sa polica samoposluga je, ako je verovati hrvatskim maslinarima ne samo bacanje para, već i štetno za zdravlje!

  • 6

Izbora maslinovih ulja u našim prodavnicama ne manjka. Oni gurmani koji su znalci, neće se libiti da dobru ribu ili neko drugo jelo začine lošim zejtinom, pa će se mašiti za ono najskuplje i najkvalitetnije na čijoj deklaraciji jasno piše “ekstra devičansko”.

Međutim, ako je verovati rečima, Nedjeljka Fistonića, predsednika hrvatskog udruženja maslinara "Paićuša", koje već devet godina dodeljuje nagrade za najbolja maslinova ulja – ove godine baš nijedno ulje s polica nije zadovoljilo kriterijume ekstra devičanskog. Iako su sva redom imala takvu deklaraciju.

- Ne mogu govoriti o kojim uljima je reč, ali vrlo je značajno to što nijedno nije zadovoljilo zakonom propisane uslove. Ova sezona je za maslinare bila je veoma loša, a rod je podbacio. No, ovako nešto nismo očekivali. Sva ulja koja smo dali na testiranje reklamirala su se kao "ekstra devičanska", a nijedno to nije bilo. Poređenja radi, prošle godine su apsolutno sva ulja koja smo testirali bila uredno deklarisana - izjavio je za "Slobodnu Dalmaciju" Fistonić.

Foto-ilustracija: Foter/Monica Arellano-Ongpin Foto-ilustracija: Foter/Monica Arellano-Ongpin

Da stvar bude gora, većina ovogodišnjih ulja koja su dostavljena u jednu splitsku laboratoriju imala je slobodne masne kiseline veće od dva posto, čime su svrstana u kategoriju “lampante”, odnosno kategoriju zejtina koji nisu pogodni za ljudsku ishranu.

Foto-ilustracija: Foter/Leo Reynolds Foto-ilustracija: Foter/Leo Reynolds

 

Ono što nije jasno naznačeno u ovom istraživanju maslinovih ulja, jeste to da li se ovi rezultati odnose isključivo na ulja iz Hrvatske ili je proveravan i kvalitet ulja iz Crne gore, Italije, Grčke i Španije, zemalja iz kojih mi najčešće uvozimo.

Foto-ilustracija: Foter/onlinepastrychef Foto-ilustracija: Foter/onlinepastrychef

Bilo kako bilo, naš savet vam je da, ukoliko ove godine planirate da letujete na Jadranu, kao suvenir kući ne ponesete i po koju bocu maslinovog ulja, niti onog iz prodavnice, a posebno ne onog neproverene “domaće” proizvodnje koje možete kupiti u većim turističkim centrima. Isto tako, budite vrlo oprezni kada ga kupujete i kod nas.

(Telegraf.rs / Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Milorad

    3. mart 2015. | 16:35

    Baš me briga jA koristim mast a ne ulje

    Podelite komentar

  • Ana

    4. mart 2015. | 04:25

    Mozda stvarno i nije, ko ce da ga zna. Sigurno ni vegeta nije za ljudsku upotrebu pored svih onih opasnih hemikalija koje joj daju neogranicen rok pa je oni i dalje i proizvode i reklamiraju.

    Podelite komentar

  • Chicha

    3. mart 2015. | 16:52

    Bla,bla,propali turizam,propali mali pogoni po malim gradovima.A očito smeta i konkurencija.Meštani a jadranskim ostrvima i priobalju,melju i cede masliu na prastarim mlinovima i presama i dugovečni su.Prirodno je.Devičansko ne postoji,to je izmišljeni naziv u grčkoj a potom i šire.pravo ulje je gušće zelenkasto,sa talogom i nagorko i pomalo vodnjikavo.Sve ostalo je industrijski bućkuriš.Isto kad vam neki lekar preporuči piletinu koja nema veze s onom domaćom i žilavom,koja se gajila do pre pedesetak godina.Ova sadašnja vam je živi otrov i ne pomaže,već odmaže slabima i bolešljivima.

    Podelite komentar