Kako da sami očistite klimu u vašem automobilu!

Evo šta sami možemo da uradimo onog trenutka kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi

  • 2

Veoma je važno očistiti klima uređaj u automobilu pre svega zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika. Temom pravilnog i brzog čišćenja klima uređaja u automobilu pozabavila se ekipa sajta polovniautomobili.com.

Prema njihovom pisanju ne bi trebalo čekati prve simptome - prestanak hlađenja ili pojavu veoma neprijatnog mirisa, a u slučaju slabijeg hlađenja, problem je sigurno tehničke prirode, te bi trebalo possetiti majstora.

Evo šta, međutim, sami možemo da uradimo onog trenutka kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi. Ne zavaravajte se time što je smrad, na primer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon njenog isključivanja. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Ovakav vazduh predstavlja rizik po zdravlje, uključujući pojavu raznih alergija. Tu su i iritacija grla, očiju, nosa, otežano disanje, suvi kašalj... Najbolje rešenje jeste profesionalna dezinfekcija u nekom od servisa koji se time bave, međutim ukoliko vam je cena servisa previsoka, možete sami da se pozabavite ovom problematikom.

U prodavnicama auto delova i auto kozmetike možete da nađete razna sredstva za čišćenje klima uređaja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Postoje razne pene koje se uz pomoć dugačke cevčice ubacuju duboko u ventilacioni sistem i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu određeno vreme uz uključen klima uređaj i recirkulaciju vazduha, kako bi dovoljno dugo delovali na sve delove sistema.

Kako se do sada pokazalo, ova rešenja, koja možete sami da primenite, pomažu samo ukoliko problem nije uznapredovao. U suprotnom, moraćete da se obratite profesionalcima.

Cene su raznolike (od 400 dinara naviše), isto kao i kvalitet proizvoda. Bez obzira koji proizvod koristite, dobro pročitajte uputstvo i dosledno ga pratite. Ukoliko piše da sredstvo treba da se ubaci u unutrašnjost ventilacionih otvora i da se zatim ostavi najmanje 20 minuta da odstoji, ne uključujte klimu nakon 10 minuta, koliko god da ste nestrpljivi.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Mnogi savetuju i asepsol ili neko slično univerzalno sredstvo za dezinfekciju, koje treba obilno ušpricavati u usisnik/e kroz koje spoljni vazduh ulazi u kabinu. U tom slučaju recirkulacija vazduha treba da bude isključena, ventilacija uključena na najjače, a filter kabine izvađen.

Povremeno uključujte recirkulaciju, a naprskajte i ventilacione otvore. Pokušajte, možda pomogne. Postoje i sredstva u obliku spreja koja se koriste na isti način.

Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu, naročito kada radi klima uređaj i kada je uključena recirkulacija vazduha. Čestice dima se vrlo "efikasno" lepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih.

Foto-ilustracija: Foter/ Camilla Soares Foto-ilustracija: Foter/ Camilla Soares

Tako ćete sebi obezbediti trajan miris cigareta u kabini svaki put kada uključite grejanje ili hlađenje.

Dva-tri minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj i ostavite ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Neka vam ova procedura uđe u naviku.

Takođe, izbegavajte korišćenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vreme nakon zaustavljanja.

Redovno menjajte filter kabine.

Ne preterujte sa hlađenjem – ukoliko je temperatura u automobilu znatno niža od spoljne, organizam prilikom izlaska može pretrpeti pravi šok, što kod srčanih bolesnika može biti izuzetno opasno. Ovo je još jedan razlog da pet ili deset minuta pre kraja vožnje ugasite klima uređaj i polako se pripremite za višu temperaturu.

(Telegraf.rs / polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA