1

Da bi uskršnje jaje bilo idealno, žumance mora da bude u centru. Evo kako to da postignete!

O Uskrsu se obično priča o tome kako najlepše našarati i ukrasiti jaja. Ipak, ta jaja u nedelju treba i pojesti. Zato, evo trika kako da vam ona ispadnu ne samo lepa, već i veoma ukusna

Kuvano jaje savršenog oblika je ono čije je žumance tačno u centru, bez udubljenja i bez zelenog prstena oko žumanca. Ne bi trebalo da bude ni rovito, ni prekuvano. Ovakvo jaje je moguće napraviti i za Uskrs ukoliko sledite ove savete.

Kada kuvamo jaje, dolazi do koagulacija proteina koja se u belancu dešava na 62,2 do 65 stepeni Celzijusa, dok proteini žumanca koagulišu na 65 do 70 stepeni Celzijusa.

Ukoliko se jaje kuva na temperaturi koagulacije protena ono je rastresito i nije žilavo, tako da se to smatra idealnom temperaturom za kuvanje. Dakle, prvo ga ubacite u ključalu vodu, a potom smanjite vatru.

Da bi žumance ostalo u centru, a da ne nastane udubljenje na donjem širem kraju jaja, potrebno je, pre kuvanja, napraviti rupicu na tom mestu i to pomoću igle, objašnjava stručno molekukarni gastronom Jelena Smiljković Nikolić na svom blogu LisaZoid.

Foto-ilustracija: Foter/terren in Virginia

Foto-ilustracija: Foter/terren in Virginia

Na taj način jaje će se kružno kretati tokom kuvanja i na kraju će njegov sadržaj biti idealno raspoređen.

S obzirom na to da će se ova jaja jesti nekoliko dana, nikako nije dobro da budu rovita, jer se ona lakše kvare. Ipak, nije dobro ni da su prekuvana.

Kako tvrde stručnjaci, idealno vreme za kuvanje jaja je od šest do osam minuta. Ali, ako baš želite tvrdo kuvana jaja, znate i sami da se neretko desi da se stvori zeleni prsten oko žumanceta (nekada zahvata i veću površinu), koji se pojavljaje kod jaja koja su prekuvana.

Foto: charlotteomnes.com

Foto: charlotteomnes.com

Ovo je rezultat hemijske reakcije gvožđa iz žumanca i sumpora iz belanca. U toj reakciji nastaje gvožđe-sulfid i vodonik-sulfid (zbog koga se pojavljuje i neprijatan miris na jaja).

Zeleni prsten može nastati i ako voda u kojoj se kuva jaje ima povišen nivo gvožđa. Stavljanjem jaja u hladnu vodu odmah nakon kuvanja može se sprečiti stvaranje zelenog prstena.

(Telegraf.rs / LisaZoid)

Tagovi: belance, Jaja, Kuvanje jaja, Rovito jaje, Uskrs, Vaskrs, Žumance

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • B
    Barbi

    Ja kuvam 15 min. Sva razmenjena jaja menjam dalje i tudja ne jedemo. Gulili smo ranije ta jaja i nakon grozote koja me je sacekala sa nekim jajima koja skoro pa uopste nisu bila kuvana vise niti gulim niti jedemo jaje koje nije proslo kroz moje ruke

Na astalu baka Jele još se služe stara srpska jela: Evo kako da napravite čuvenu bosansku kuruzu (FOTO)

BEZ UKUSA, MIRISA I KALORIJA: Ovaj kolač je postao hit širom sveta (VIDEO)

BELI, ŽUTI I CRVENI: Evo koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuvanje

Ako vam ovih dana nije do seksa, odmah prestanite da jedete OVE ubice libida!

Napravite česnicu po starinskom receptu, bez kvasca i jaja

Ovaj trik sa zamrznutim limunom olakšaće vam život zauvek

Ovu hranu jedite ako planirate da pijete: Garantovano neće biti mamurluka!

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO JEDETE PILEĆA KRILCA: Evo kako to da uradite za manje od 5 sekundi (VIDEO)

SLAVSKI ŠARAN: Savršen recept za posnu slavu koji će i mesojedi obožavati

Evo kako da sami napravite SLAVSKI KOLAČ za Svetog Nikolu (FOTO) (VIDEO) (RECEPT)

Nikad ukusniji omlet koji se sprema za 5 minuta i topi kilograme zahvaljujući jednom sastojku

Zbog OVOGA više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!

Pojavili su se FLEKSITARIJANCI: Evo šta sme da se jede posle 6 popodne

Burger plus: 100% srpski proizvod od sada i na novoj lokaciji (FOTO) (VIDEO)

NE VOLITE POSNA JELA? Kada vidite ova tri recepta, OTRČAĆETE U KUHINJU da ih pravite!

Mućkajte ulje u ustima i rešićete se ovih bolesti

Ovo je najbolji koktel na planeti i napravio nam ga je Miloš, šampion sveta! (VIDEO)

Naučite jednom za svagda koje vino ide uz koje jelo

Ovo niste očekivali: Kokošija pašteta od najboljih delova mesa!

Burger plus - burger na srpski način! (FOTO) (VIDEO)

POSNO I ZDRAVO: Nedeljni ručak koji će oduševiti vašu porodicu (VIDEO) (RECEPT)

Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

RESTORAN KUĆA: Najbolja nacionalna kuhinja u Beogradu (FOTO)

Najbolji način da očistite šarana za samo 1 minut (VIDEO)

Kolač od kikirikija za kojim je odlepio ceo svet (VIDEO) (RECEPT)

Izdubila je jabuku i u njoj napravila lenju pitu (VIDEO) (RECEPT)

Najbolji saveti kako da vaša linija preživi sezonu slava!

Ne dozvolite da vas mesari prevare! Ovo je jedini način da provalite da li je meso pokvareno

Razlog što toliko obožavate sir vam se nimalo neće dopasti

Ovu hranu smemo da jedemo čak i kad se ubuđa! Ali samo pod jednim uslovom

'Leba, sira, slaninice i krompira... I već kreće voda na usta (VIDEO) (RECEPT)

KLIN SE KLINOM IZBIJA: Pušači, ako ovo uradite pre nego što zapalite cigaretu, smanjićete njenu štetnost!

Domaći brauni mafini, slatkiši sa zvezdicom (VIDEO) (RECEPT)

Zašto se REN I MESO toliko dobro slažu?

Plazma Plazmastičarnica: Jedinstvena knjiga recepata za sve ljubitelje Plazme!

Juneći ražnjić sa pršutom (VIDEO) (RECEPT)

Napravite deci Elza i Ana TORTU, sami, brzo i lako! (VIDEO)

LOREJN PASKAL: Zdrava i ukusna jela za vašu božićnu trpezu! (RECEPT)

ZABORAVITE JAJA I ŽITARICE: Za doručak bi trebalo da jedete MESO!

Svi znamo da slatkiši goje, pa umesto njih jedemo voće! Ali nismo ni svesni u kakvoj smo zabludi

Pre nego što pojedete JAJE dobro se zagledajte u ŽUMANCE. Ono će vam reći da li je jaje zdravo ili ne (FOTO)

Obožavate brzu hranu? Kad čujete koja jela bivši radnici restorana NIKAD ne bi naručili i ZAŠTO, smučiće vam se život!