RODITELJI: Evo zašto vaši tinejdžeri prave nered u svojoj sobi!

Da li ste se nakad zapitali zašto gotovo svaki pubertetlija po pravilu stvara totalni nered u svojoj sobi? Sada postoji i naučno objašnjenje za to

  • 6

Većina roditelja šizi kad vidi haos koji njihova deca, tinejdžeri prave oko sebe, upoređujući situaciju u sobi s onom koja nastaje kad jedan jači tornado pohara neko područje. Da li postoji objašnjenje zašto prave toliki nered?

U mozgu pubertetlije prefrontalni korteks još nije u potpunosti povezan s ostalim delovima mozga. Ovaj nedostatak povezanosti znači da deo mozga koji se želi zabavu nema sasvim “dobru komunikaciju” sa delom koji kontroliše prosuđivanje i procenjuje rizik. Ukratko, mozak prosečnog tinejdžera je poput “Ferarija bez kočnica”, a upravo bi te kočnice trebalo da ga nateraju da “uspori” i očisti sobu umesto da ode da pogleda novi nastavak omiljene serije.

To ne znači da tinejdžeri nisu dovoljno pametni, štaviše - imaju znatno bolju sposobnost za učenje, ali veze između delova mozga nisu dovoljno jake kao kod odraslih osoba.

Zato, kada vam mama bude sledeći put prigovarala zbog nereda u sobi, objasnite joj da vaš mozak ne funkcioniše na taj način - barem za sada.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NEko ZNEko

    28. april 2015 | 10:21

    Aha,kad bih to rekao mami,ona bi me lepo gadjala u mozak sa jednom stolicom xD

  • Zrnica

    28. april 2015 | 20:03

    Kod nekih ljudi se taj deo mozga izgleda nikad ne poveze.

  • dado 86

    29. april 2015 | 08:25

    Sto je najgore kod mene se nije nikad povezo,stvarno se trudim nekad,ali uvijek mi je soba u haosu,a imam godina ihihi!Mada jedino kada ti dolazi nova ponavljam nova cura onda sredjujes,a vec njen 3,4 dolazak nije ti bitno i nastavljas po starom...hehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA