• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto bi trebalo da pojedete kockicu čokolade, upravo SAD!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako tokom dana osetite pad koncentracije, a volite crnu čokoladu, sigurno će vam se svideti rezultati najnovijeg istraživanja

  • 0

Istraživači s Univerziteta Severna Arizona otkrili su da se budnost i koncentracija povećavaju ako, kad vam zafali energije, pojedete malo čokolade sa visokim sadržajem kakaa.

PROBAJTE: Kad pročitate ovaj tekst, sigurno ćete popiti čašu vode!

Ispitni rok se bliži, a ja ne mogu da učim! Šta da radim?

U istraživanju je učestvovalo 122 osoba uzrasta od 18 do 25 godina, čija je aktivnost mozga merena nakon što su konzumirali različite vrste čokolade, a najbolje rezultate pokazala je čokolada koja sadržava oko 60 odsto kakaa.

- Mnoge osobe oko podneva krenu da osećaju umor i ne mogu da se koncentrišu na rad, a to se najviše odnosi na zaposlene i studente. Crna čokolada koja sadržava oko 60 odsto kakaa dala je odlične rezultate baš po pitanju jačanja koncentracije - rekao je autor studije Lari Stevens, dodajući da se to odnosi samo na tamnu čokoladu.

Osim što pomaže koncentraciji, crna čokolada je bogata antioksidansima i drugim nutrijentima koji pomažu u jačanju imuniteta i smanjuju rizik od srčanog udara.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Graeme Weatherston Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Graeme Weatherston

Ranija su pokazala su da kockica crne čokolada smanjuje rizik od šećerne bolesti! Osobe koje su šest puta nedeljno konzumirale čokoladu, smanjile su rizik od dijabetesa za čak 34 odsto više u poređenju s onima koji su jeli jednu kockicu jednom jedan do četiri mesečno.

(Telegraf.rs / TPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti