• 26

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da prepoznate da li je MED pravi ili veštački!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima koja se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara

  • 26

Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda. Ipak, uvijek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu.

Evo šta će se desiti ako čašu MLEKA S MEDOM pijete svaki dan!

Nažalost, tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Samo za vas, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.

Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.

Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se veštački odmah početi da se otapa.

Namažite med na komad hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.

Foto-ilustracija: Foter/Flооd Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Pre nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.

Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak.

Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od veštačkog koji sadrži vodu.

(Telegraf.rs / Izvor: mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ja

    26. maj 2015. | 22:35

    Živim u Sremu,jednom malom mestu. Godinama unazad kupuje med od dragih komšija,koji se bave pčelarstvom. 600 din.,kg meda. Pravi med. Razumem se,moj deda se bavio pčelarstvom. Inače,tu gde živim je svuda 600 din.

    Podelite komentar

  • zdralovic

    27. maj 2015. | 00:28

    Samo analizom moze da se ustanovi da li je med pravi. Ovi sto ga placaju od 10 do 30 evra po kg u Srbiji pojma nemaju,al jbg dzabe slepom pokazivati i gluvom objasnjavati.

    Podelite komentar

  • GoR GaR

    26. maj 2015. | 21:41

    Pravi med mora da je kristalizovan. pčelar

    Podelite komentar