Šokiraće vas šta ubija današnje tinejdžerke!

Kad budete čuli šta je vodeći uzrok smrti tinejdžerki i mladih devojaka u svetu, zanemećete

  • 2

Vodeći uzrok smrti devojaka između 15 i 19 godina nisu ni nesreće na putu, ni bolesti, niti komplikacije za vreme trudnoće, već – samoubistvo!

Evo kako da s lakoćom prebrodite i najtežu životnu fazu!

Godinama su se komplikacije usled trudnoće i porođaja smatrale glavnim uzrokom smrtnosti kod mladih devojaka, ali se u poslednjih deset godina situacija promenila, svedoče statistički podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Istraživanje je obuhvatilo šest regija u svetu i u većini njih je samoubistvo vodeći uzrok smrtnosti kod tinejdžerki. Izuzetak je Afrika, gde su vodeći uzrok smrtnosti tinejdžerki AIDS i komplikacija zbog željene ili neželjene trudnoće.

Kod mladića istog uzrasta su pak vodeći uzrok smrti povrede u saobraćajnim nesrećama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Stručnjaci navode kako nismo do kraja upoznati sa tačnim podacima budući da istražitelji često, da bi zaštitili interese porodice, samoubistvo ne navode kao uzrok smrti. Ovo je posebno čest slučaj u zemljama u kojima vlada velika stigma u vezi sa samoubistvom.

Foto-ilustracija: Foter/darcyadelaide Foto-ilustracija: Foter/darcyadelaide

Najkritičnija situacija je u jugoistočnoj Aziji, gde dizanjem ruku na sebe smrtno strada tri puta više tinejdžerki nego na bilo koji drugi način, prenosi portal kliX. Nakon Azije, najveća stopa samoubistava zabeležena je u Pakistanu i na Bliskom istoku.

- Najverovatnije se radi o polnoj diskriminaciji. Svakodnevnica mlade žene u jugoistočnoj Aziji se dosta razlikuje od svakodnevnice mladića. Ovo je period u kojem su mlade devojke prisiljene da napuste školu i posvete se odgovornostima u kući, ostavljajući sve ambicije po strani. To često znači zatvaranje u kuću, a često i brak pod prisilom - pojašnjava psihijatar Vikram Patel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaa

    28. maj 2015 | 12:31

    Danasnju omladinu najvise ubiju Facebook i ostale drustvene mreze, tako da omladina i ne zna sta ce vise od svoje ludosti i izopacenosti.....

  • Neko iz mase

    28. maj 2015 | 10:05

    Istražitelji štite interes porodice a zbog interesa te iste porodice najčešće i dođe do samoubojstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA