OVO ŽIVO BIĆE MOŽE DA PREŽIVI KUPANJE U KLJUČALOJ KISELINI: Upoznajte najčvršći organizam u Svemiru!

Da li možete da zamislite da bilo koje živo biće preživi u ključaloj kiselini? Saznajte na koji način bi to čovečanstvu bilo od koristi

  • 2

Jedan virus je toliko otporan na sve, da su ga naučnici nazvali “gotovo neuništivim”. Kad čujete ovako nešto pitate se da li da počnete da paničite.

 

Čim ovo pročitate, opraćete ruke!

 

Međutim, ovaj virus bi zapravo mogao da bude od koristi medicini, jer bi pomogao naučnicima da razviju gensku terapiju koja bi iskorenila mnoge bolesti.

 

Virus pod imenom SIRV2 je čvrst i duguljastog je oblika, a najčešće inficira mikroorganizme koji žive u ekstremnim uslovima. Takve organizme nalazimo u termalnim izvorima kisele vode. Zbog toga je taj virus toliko otporan, zato što mora da preživi u ekstremnim uslovima.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan

 

Naučnici pokušavaju da ustanove šta SIRV2 čini gotovo neuništivim.

 

- Veoma je zanimljivo kad vidite kako proteinska struktura i DNK opstaju u najgorim uslovima koje možete da zamislite. To otkriće može da pomogne u tome kako da “spakujemo” DNK u genskoj terapiji – rekao je Edvard Egelman sa odeljenja za biohemiju i molekularnu genetiku.

 

Plan je da se prouči struktura ovog virusa i da se ona iskoristi kao vozilo u genskoj terapiji. Problem kod takve terapije jeste reakcija imunog sistema, jer on može da uništi potencijalni lek, a s ovakvom neuništivom strukturom, taj lek bi trebalo da nesmetano obavi svoj posao.

 

(Telegraf.rs / MNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA