• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niste ni svesni šta vas sve vreba iz kockica leda!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon što ovo proičitate, dva puta ćete razmisliti da li zaista želite led u svom piću

  • 5

Tokom letnjeg perioda najbolje nas osvežavaju hlađena pića, međutim kada živa u termometru pređe 30 podeljak onda svi, kao po pravilu, u čaše trpamo još leda. Šta je u tome loše, pitate se?

Pa koliko god one primamljive bile, upravo te kockice leda mogu da nanesu mnogo štete vašem stomaku. Evo ne baš prijatnih činjenica koje govore u prilog tome.

Gljivice i buđ

Sigurno se pitate otkud plesan na ledu, ali problem je što niko od nas ne vidi kroz šta su te kockice leda prošle pre nego što su stigle u čašu iz koje srčemo omiljeni napitak. Možda najveći problem je to što se u mnogim mašinama za led nalazi velika količina plesni.

Ovaj problem nastaje kada se zamrzivač ili mašina za led često otvaraju i zatvaraju, a vlažna (otopljena) mesta podstiču razmnožavanje gljivica i plesni.

Foto: Foter/rich_f28 Foto: Foter/rich_f28

Bakterije

Dovoljna je veoma mala količina kontaminirane vode, da bi i led bio zagađen. Iako su to najčešće količine mikroorganizama koje ne mogu da izazovu veće zdravstvene probleme, ipak su u nekim uzorcima pronađeni i malo "opasniji podstanari" kao što su ešerihija koli, heliko bakterija i listerija.

Opasnost od ovakve zaraze, naravno, možete svesti na minimum ukoliko sami pravite led kod kuće. Nakon svake upotrebe posude za led dobro operite, zatim posušite pa tek onda ponovo punite i zamrzavajte.

Foto-ilustracija: Foter/Didriks Foto-ilustracija: Foter/Didriks

Fekalije

Tek kada je jedan 15-godišnji dečak preminuo nakon što se zarazio kontaminiranim kockicama leda, u Americi su počele ozbiljnije kontrole ledomata u kafićima i barovima. Mnogi ljudi nisu ni svesni loše higijene i opasnosti koja ona sa sobom nosi.

Ako barmen nije oprao ruke posle odlaska u toalet, vi to sigurno nećete primetiti na osnovu izgleda svog pića, pa nećete ni biti svesni da se na kockicama leda koje vam je servirao nalaze ostaci fekalija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    3. jun 2015. | 18:40

    Covek ode u wc opere ruke a bakterije sa kake vec stigle do brade i rasirile po rukama. Pa koliko ih samo ima na viljuskama casama kafe soljama itd. A tek jadni oni sa velikim bradama. Ali to je zivot tako sve funkcionise nakon svih ovih ispitivanja jedino trebamo ziveti ko biljke na sunce i vodu ali to je nazalost ne moguce-- i ko zna zasta su sve te bakterije i budja korisne. Pa na nama se vode bqkteriski ratovi , kada bi pod dobrim mikroskom pogledali cega sve ima po nama mnogi vise ne bi ne poljubili jedni druge vec ni ni grlili ni pozdravljali-- probajte ako budete imali priliku.

    Podelite komentar

  • Deonisious

    3. jun 2015. | 18:43

    Ja ne trpam led u sok npr.

    Podelite komentar

  • Mila...3, ,

    3. jun 2015. | 17:09

    Sta je higijenski? Sve je. Strokavo!

    Podelite komentar